Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKatastrofalna godina za pčelare u BiH

Katastrofalna godina za pčelare u BiH

Beekeeper holding a frame of honeycomb

Loše vremenske prilike i slaba ispaša ove godine dovele su do toga da su u Bosni i Hercegovini izvrcane izuzetno male količine meda. Pčelari su upravo zbog toga morali povećati cijene svojih proizvoda, kako bi koliko-toliko uspjeli ostvariti naknadu za uloženi ovosezonski trud.

Iskusni pčelari ovu godinu ocjenjuju katastrofalnom jer su loše vremenske prilike dovele do znatnog pada prinosa meda. Oni koji su svoje košnice prevozili sa jedne ispaše na drugu izvrcali su tek manje količine meda i plasirali domaćim kupcima.

Savez pčelara Tuzlanskog kantona okuplja 1.150 osoba koje pčelare sa više od 30.000 košnica. Većina njih su seleći pčelari koji širom Bosne i Hercegovine voze svoja društva, ali se nažalost ove godine ne mogu pohvaliti velikim prinosima meda.

“Vremenske prilike su bile veoma nepogodne u fazi medonošenja biljaka koje su najvažnije u medobranju, a to je prije svega gubitak bagremove, lipine i livadske paše. Zbog toga oni ne mogu ove godine pokriti svoje troškove, ali im je od velike pomoći poticaj sa kantonalnog nivoa, koji sada iznosi 15 KM po košnici, za razliku od lani kada je taj iznos bio šest maraka”, kaže za Klix.ba Suad Selimović iz Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju koje djeluje pri Privrednoj komori Tuzlanskog kantona. KLIX

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments