Kineske vakcine možda stižu na tržište već u novembru

Foto: Ilustracija

Vakcina protiv koronavirusa koja se razvija u Kini mogla bi biti spremna za javnost već u novembru, rekao je zvaničnik povezan s kineskim centrom za kontrolu i sprečavanje bolesti (CDC).

Kina ima četiri vakcine protiv covida-19 u završnoj fazi kliničkog ispitivanja. Najmanje tri od njih već je ponuđeno najizloženijim službama.

Treća faza odvija se glatko i vakcina bi mogla biti spremna za javnost u novembru i decembru, rekla je glavna stručnjakinja CDC-a za biosigurnost Guizen Vu u intervjuu za državnu televiziju.

Vu, koja je rekla da nije osjetila nikakve abnormalne simptome proteklih mjeseci nakon uzimanja eksperimentalne vakcine u aprilu, nije precizirala o kojoj vakcini se radi.

Odjel državnoga farmaceutskog diva kineskoga “National Pharmaceutical Group” (Sinopharm) i “Sinovac Biotech” razvijaju tri vakcine u sklopu državnog programa.

Četvrtu vakcina protiv covida-19 razvija “CanSino Biologics” i njegova upotreba u kineskoj vojsci odobrena je u junu.

“Sinopharm” je rekao u julu da bi njegova vakcina mogla biti spremna za javnu upotrebu do kraja godine nakon zaključenja ispitivanja u trećoj fazi.

Svjetski proizvođači takmiče se u razvijanju efikasne vakcine protiv virusa od kojeg je umrlo više od 925.000 ljudi.

(Avaz)

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave