Komora sanitarnih inžinjera FBiH – Fokusirati snage na već postojeći kadar

U teškim i neizvjesnim vremenima borbe protiv pandemije COVID-19 imali smo priliku suočiti se s nedostatkom kako tehnike i opreme tako i kadra potrebnog u borbi protiv ove nepoznate pošasti – navode iz Komore sanitarnih inžinjera Federacije BiH.

U saopćenju dodaju da je novonastala situacija veliki izazov za ionako ograničen zdravstveni kadar Federacije BiH, te kantona, gradova i općina i da nema vremena za improvizacije.

– Zato pozivamo, kao zakonski i svaki drugi autoritet za uređenje zdravstva i vođenje zdravstvenih politika na svom području, da u skladu sa zakonom i zakonskim ovlaštenjima planirate popunjavanje zdravstvenih kapaciteta već postojećim i za to visoko obrazovanim kadrovima, diplomiranim sanitarnim inžinjerima, odnosno odgovarajućim ekvivalentima u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja – navode iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

Napominju da je dobro poznat nedostatak visoko obrazovanih kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, a u ovoj situaciji naročito doktora medicine specijalista epidemiologije.

– Znajući da spomenuta specijalizacija traje tri godine smatramo da nijedan nivo uređenja naše države nema toliko vremena na raspolaganju da “čeka” borce na novootvorenom frontu protiv COVID-19, nego moramo naše snage fokusirati na već postojeći kadar – ističu iz Komore na čijem je čelu Edib Rizvo.

Dodaju da su apsolutno spremni i obrazovani da se suoče sa svim izazovima pandemije COVID-19 na najstručniji i najodgovorniji način i da su svoj doprinos spremni dati odmah.

– Zato vas molimo da pokrenete administrativne i druge procedure kako bi sve ustanove odgovorne za upravljanje ovom krizom aktivirale svoje kapacitete za angažovanje diplomiranih sanitarnih inžinjera, odnosno odgovarajućih ekvivalenata u skladu sa bolonjskim principom obrazovanja, na način i u obimu u kojem je to moguće – navodi se.

Ovaj dopis je poslan svim kantonalnim ministarstvima zdravstva i vladama kantona – saopćili su iz Komore sanitarnih inžinjera FBiH.

(RTV SLON / FENA)

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave