Meka ponovo dočekuje hodočasnike, obavezno poštivanje epidemioloških mjera

Foto: Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije objavilo je danas da će od 4. oktobra otpočeti postepeno otvaranje za obavljanje umre – malog hodočašća Meki i Medini, kojeg muslimanski vjernici obavljaju u vremenima izvan termina hadža, godišnjeg velikog hodočašća.

Za razliku od hadža koji je, prema učenju islama, obaveza obaviti barem jednom u životu svakom muslimanu koji ispunjava imovinske uslove i u stanju je fizički izdržati ovo putovanje, umra ili malo hodočašće je kraći dobrovoljni vjerski obred.

U prvoj fazi kapacitet hodočasnika kojima će biti omogućeno da obave ovaj obred bit će sveden na trećinu kapaciteta koji podrazumijevaju striktno pridržavanje epidemioloških mjera distance, nošenja zaštitnih maski i higijenskih mjera dezinfekcije prostora. To će značiti da će oko 6.000 hodočasnika dnevno moći boraviti u Velikoj džamiji u Meki.

U drugoj fazi, od 18. oktobra, omogućit će se saudijskim državljanima i drugim vjernicima koji borave u toj zemlji da obave umru i posjete svete džamije u Mekki i Mediji u ograničenju od 75 procenata kapaciteta koje je moguće ostvariti uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Tek u trećoj fazi, kada bude moguće održavati 100-postotni kapacitet u uslovima epidemioloških mjera (što je također u praksi ogromno ograničenje u odnosu na normalne okolnosti) bit će omogućeno hodočašće i vjernicima iz svijeta. Početak ove faze vlasti najavljuju za 1. novembar.

(Avaz)

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave