Mineralima ojačajte imunitet

Fruits and vegetables

Ovih dana često se nađemo u dilemi da li u svoj organizam unosimo dovoljno minerala i vitamina koji su neophodni za jačanje imuniteta i očuvanje zdravlja.

Antiviralno dejstvo

Uz brojne savjete koji se odnose na zdrav životni stil, sve se češće mogu čuti i preporuke stručnjaka za pojačanu potrebu unosa kombinacije minerala cinka i selena, i cinka i magnezijuma, koje štite imunitet. 

– Cink je jedan od najvažnijih minerala i ima višestruku ulogu u pravilnom odvijanju različitih procesa u našem organizmu. Osim što pomaže u borbi protiv infekcija, učestvuje u izgradnji novih ćelija, što ga čini neprikosnovenim saveznikom u jačanju imuniteta.

– Selen je snažan antioksidans koji djeluje imunostimulativno. Njegova primarna uloga je u jačanju odbrambenih sposobnosti organizma, zbog čega je ključan element u jačanju imuniteta. Osim toga, selen je veoma važan u prevenciji mnogih oboljenja, i ima značajno antiviralno dejstvo.

Osjećaj umora

– Magnezij je esencijalni mineral koji je uključen u više od 300 procesa u našem tijelu, izuzetno značajan u stvaranju energije neophodne za funkcioniranje ljudskog organizma.  

Doprinosi normalnoj funkciji mišića i nervnog sistema, jačanju metabolizma, kao i smanjenju osjećaja umora i iscrpljenosti.

Zaštita organizma

Zdrava ishrana pomaže nam u namjeri da se zaštitimo od utjecaja virusa i bakterija. Međutim, zbog prevelike izloženosti različitim stresorima i negativnim spoljnim uticajima često je potrebno da svoj organizam dodatno snabdijemo važnim mineralima.

Odbrana od virusa

Ovi esencijalni minerali udruženim snagama doprinose odbrani od različitih virusa, što je naročito važno sada, kada je jak imunitet neophodan kako bismo se sačuvali i zaštitili. Tako nas cink i selen štite od infekcija koje pogađaju naš sistem za varenje, respiratorne organe, kožu i meka tkiva. 

Također, ovi minerali pomažu normalnom funkcioniranju antioksidativnih sistema koji se bore protiv štetnog uticaja slobodnih radikala u našem tijelu. Kombinacija cinka i magnezija doprinosi pravilnom funkcioniranju svih sistema u organizmu, posebno kardiovaskularnog, koštanog i nervnog.

Uz pravilnu hidrataciju, svakodnevni unos ovih nutrijenata pomaže u sprečavanju upala i osigurava jak imunitet. Poslušajte preporuke stručnjaka, ojačajte svoj imunitet na vrijeme i zaštitite se.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave