Napravljeni pomaci u pristupu informacijama, ali nedovoljni

Transparency International u BiH (TI BiH) je, povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, prezentirao rezultate istraživanja o transparentnosti rada javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i procjenu uticaja COVID-19 na pristup informacijama od javnog značaja.

Nalazi pokazuju da su napravljeni pomaci u pristupu informacijama u posjedu javnih ustanova i javnih preduzeća (informacije o sastavu upravljačkih tijela sa iznosima naknada, broj zaposlenih, finansijski izvještaji sa pripadajućim aneksima, izvještaji eksterne revizije, iznosi budžeta, itd.) u odnosu na ranije godine istraživanja, ali da su oni nedovoljni.

U saopćenju TI BiH se navodi da je u ovoj godini nešto manje od polovine javnih preduzeća (44,5 posto) dostavilo odgovore na tražene informacije u zakonskom roku od 15 dana, a to je sličan rezultat kao prethodnih godina.

Samo je u prvoj godini istraživanja (2016.) tek jedna trećina javnih preduzeća dostavila odgovore u zakonskom roku.

TI BiH je, kako navode, bio prinuđen podnijeti žalbe zbog ćutanja uprava, ili potpunog ignorisanja zahtjeva, protiv nešto više od 100 od ukupno 737 javnih ustanova.

Istovremeno, epidemija COVID-19 je usporila rad institucija, pa se na pristup pojedinim informacijama čekalo više od pet mjeseci, dok je informacijama o uslovima pod kojima se skladišti donirana medicinska pomoć bilo nemoguće pristupiti.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave