Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

Nemaju ni vremena ni novca za nabavku zaštitne opreme za izbore

Centralna izborna komisija (CIK) BiH obavijestila je dopisom sve lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini da imaju obavezu da obezbijede maske i dezinfekciona sredstva kao i ostalu zaštitnu opremu neophodnu za glasanje u uslovima pandemije kovida-19, međutim problem je što mnoge, pogotovo veće izborne jedinice to neće moći ispoštovati, kako zbog nedostatka novca, tako i zbog obaveze sprovođenja tendera za nabavku te vrste opreme, za koji nema vremena.

Ono što je zanimljivo jeste da su lokalne zajednice, ali i institucije BiH i entiteta praktično ignorisale ovaj dopis CIK-a, jer iako je pismo poslato na više od 150 adresa, odgovor je stigao sa njih 13, i to samo od lokalnih zajednica, a tek četiri su spremne da nabave tu opremu. Na jučer održanoj sjednici CIK-a ponovo je istaknuto da su mogući ogromni problemi jer, kako stvari sada stoje, izbori će se sprovesti bez materijalno-tehničkih sredstava neophodnih za glasanje u uslovima kovida-19, zbog čega su odlučili da ponovo pošalju dopis svima i traže hitnu reakciju.

“Dobili smo dopis CIK-a. Male lokalne zajednice koje nemaju puno birača i biračkih mjesta i nemaju toliki problem koliko imaju velike kao što su Banjaluka, Bijeljina… Prvo, nema para u budžetu za tu opremu, a drugo s vremenom su u cajtnotu jer, za razliku od manjih opština, koje to mogu nabaviti direktnim sporazumom, veliki gradovi će morati raspisivati tender”, rekao je za “Nezavisne novine” Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova bh entiteta RS.

Za nabavku zaštitne opreme koju je Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19 propisao CIK pojedinim lokalnim zajednicama trebaće značajan novac. Primjera radi, grad Banjaluka po instrukciji CIK-a biće u obavezi da nabavi desetine hiljada zaštitnih maski, zatim nekoliko hiljada sredstava za dezinfekciju kako ruku, tako i radnih površina članova biračkih odbora, ali i mjesta gdje se nalaze biračke kutije. Takođe, Banjaluka će, recimo, morati da nabavi i oko 300 beskontaktnih toplomjera, oko 1.000 vizira za članove biračkih odbora i brojnu drugu opremu.

“Dopis CIK-a je otišao na organe opština i gradova i oni se pozivaju na član zakona koji obavezuje sve organe vlasti u Bosni i Hercegovini da pomažu izbornim organima, a odmah nakon toga su se ogradili da su oni sredstva za izbore planirali prije pandemije, ali i svi organi i lokalne zajednice su planirali budžete i sredstva prije pandemije i nema novca za te namjene”, rekla je za “Nezavisne” Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka.

Naglašava da je pored zaštitne opreme problem i sama instrukcija CIK-a, koja je puna nejasnoća i praktično nesprovodiva u praksi jer se postavljaju brojna pitanja na koja niko ne odgovara.

“Tražili smo objašnjenja i predlagali CIK-u da uradimo simulaciju izbornog procesa, ali nikada odgovor nismo dobili. Šta sa ljudima koji dođu sa temperaturom? Po instrukciji, oni mogu i treba da glasaju, ali šta onda sa glasačkim listićem koji mora u kutiju i koji se miješa sa ostalim koji kasnije treba da se broje i prebrojavaju, zatim šta je ulaz na biračko mjesto, da li je to, recimo, ulaz u učionicu u kojoj se glasa ili ulaz neke škole? Kako održati distancu, zatim šta je sa mobilnim timovima koji ulaze u kuće itd.. Ni na jedno pitanje nemamo odgovor”, istakla je Batinarova.

Inače, CIK je Instrukcijom o postupanju organa za sprovođenje izbora na izborni dan u uslovima epidemije kovida-19, između ostalog, propisao da po svakom biračkom mjestu treba 20 rolni toalet-papira, osam ubrusa, po četiri para rukavica za svakog člana biračkog odbora, zatim tečni i čvrsti sapun. Pored toga, po biračkom mjestu neophodno je obezbijediti i postere sa objašnjenjem za glasanje, trake koje usmjeravaju birače, kante za odlaganje rukavica, maski itd.

Po pitanju nabavke zaštitne opreme za održavanje izbora već nekoliko puta bilo je riječi i na sjednicama CIK-a, a bila je i odluka da se traži međunarodna pomoć u opremi, međutim još nema informacija da li se neko javio i donirao tu opremu.

(RTV Slon)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments