Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISObjavljen javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja...

Objavljen javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja 2020

Foto: ilustracija

Služba za zapošljavanje TK danas je objavila javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja za 2020. godinu.
Cilj programa jeste jačanje radnih sposobnosti i konkurentnosti na tržištu rada mladih osoba bez radnog iskustva, kao i sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti. Korisnici programa su poslodavci sa područja TK koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, dok su sa druge strane korisnici nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju Službe prije objave ovog javnog poziva.
Mjere u okviru programa su:
-Zapošljavanje mladih do 30 godina,
-Zapošljavanje Roma,
-Zapošljavanje članova iz porodica u kojima nijedan član nije zaposlen i
-Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.
-Sva zapošljavanja po svim mjerama iz ovog programa su na period od 12 mjeseci, a ugovori stručnog osposobljavanja zaključuju se na periode od 6 ili 12 mjeseci u zavisnosti od stručne spreme.
„Služba svake godine uz podršku resornog ministarstva realizuje ovaj program u okviru kojeg je za ovu godinu planirano zapošljavanje 28 osoba plus osobe na stručnom osposobljavanju o čijem broju ne možemo tačno govoriti, jer ne znamo sa kojom stručnom spremom će biti angažovane. Inače, stručno osposobljavanje je namijenjeno za osobe sa srednjom i visokom stručnom spremom, te se i ugovori zaključuju u skladu s tim na periode od 6 mjeseci za srednju i 12 mjeseci za visoku stručnu spremu. U prošloj godini kroz ovaj program zaposleno je 25 osoba, a 5 ih je zaključilo ugovore o stručnom osposobljavanju“, rekla je Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje.
Sredstva za sufinansiranje programa obezbijedilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK u iznosu od 195.600,00 KM.
Javni poziv za program objavljen je danas na web stranici službe za zapošljavanj i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Prijavni obrazac i izjavu za apliciranje, kao i više informacija zainteresovani kandidati mogu preuzeti na web stranici, kao i lično u prostorijama općinskih biroa za zapošljavanje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments