Pristup siromašnih vakcinama protiv koronavirusa pomažu 64 bogate države

0
169

Više od 60 bogatih država pridružilo se programu koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi se siromašnim zemljama olakšao pristup vakcini protiv koronavirusa, ali SAD i Kina nisu na popisu objavljenom u ponedjeljak.

Svjetska zdravstvena organizacija koja koordinira s Globalnim savezom za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) stvorila je mehanizam čiji je cilj osigurati pravedniju distribuciju svih budućih vakcina protiv Covida-19.

Mehanizam, poznat kao Covax, nastoji prikupiti sredstva potrebna za osiguravanje vakcina za 92 zemlje s niskim dohotkom i drugih ekonomija koje su se prijavile.

Svjetska zdravstvena organizacija poticala je bogatije države da uplate sredstva do kraja prošle sedmice, a kad je rok prošao, 64 države su uplatile novac, a još 38 se trebalo pridružiti “narednih dana”, navele su tri organizacije u zajedničkom saopćenju, prenosi AFP.

Među onima koji su se prijavili su “Evropska komisija … u ime 27 država članica EU plus Norveška i Island”, navodi se.

Sjedinjene Države, koje su pod predsjednikom Donaldom Trumpom neumorno kritizirale WHO-ovo postupanje s pandemijom i koje su u postupku povlačenja iz organizacije, nisu na popisu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime