Pristup siromašnih vakcinama protiv koronavirusa pomažu 64 bogate države

Više od 60 bogatih država pridružilo se programu koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi se siromašnim zemljama olakšao pristup vakcini protiv koronavirusa, ali SAD i Kina nisu na popisu objavljenom u ponedjeljak.

Svjetska zdravstvena organizacija koja koordinira s Globalnim savezom za vakcine i imunizaciju (GAVI) i Koalicijom za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) stvorila je mehanizam čiji je cilj osigurati pravedniju distribuciju svih budućih vakcina protiv Covida-19.

Mehanizam, poznat kao Covax, nastoji prikupiti sredstva potrebna za osiguravanje vakcina za 92 zemlje s niskim dohotkom i drugih ekonomija koje su se prijavile.

Svjetska zdravstvena organizacija poticala je bogatije države da uplate sredstva do kraja prošle sedmice, a kad je rok prošao, 64 države su uplatile novac, a još 38 se trebalo pridružiti “narednih dana”, navele su tri organizacije u zajedničkom saopćenju, prenosi AFP.

Među onima koji su se prijavili su “Evropska komisija … u ime 27 država članica EU plus Norveška i Island”, navodi se.

Sjedinjene Države, koje su pod predsjednikom Donaldom Trumpom neumorno kritizirale WHO-ovo postupanje s pandemijom i koje su u postupku povlačenja iz organizacije, nisu na popisu.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave