Skupština Brčkog usvojila Nacrt zakona o zaštiti stanovništva o zaraznih bolesti

Foto: Ilustracija

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu, 23. rujna, usvojili su Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Voditelj Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović rekao je da se tim zakonom osigurava sustavni pristup u suzbijanju i liječenju zaraznih bolesti te pojasnio kako se trenutno u Distriktu primjenjuje zakon Republike Srpske iz 1995. godine, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

“Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Brčko distrikta BiH otklonit će mnoge nedoumice i probleme vezano, između ostalog, i za sankcije zbog kršenja zakonskih odredbi”, kazao je Pezerović.

Usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu Brčkog kojim se ovaj propis usklađuje s propisima na razini BiH, ponajprije sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

“Tim zakonom definiran je novi oblik tehničkog pregleda, a to je preventivni tehnički pregled koji je u entitetima i Brčko distriktu propisivan zakonima o prijevozu u cestovnom prometu i pravilnicima”, kazao je voditelj Pododjela za javni promet i održavanje vozila u Odjelu za javne poslove Vlade Distrikta Mensur Kamenjašević.

Istaknuo je da će izmjene Zakona o prijevozu u cestovnom prometu Distrikta omogućiti gospodarstvenicima jednolik način postupanja u izvršavanju obveze preventivnog tehničkog pregleda vozila, a inspekcijskim tijelima jedinstven način postupanja u slučaju kršenja zakonskih odredbi.

Skupština je donijela i Odluku o zaduženju Brčko distrikta BiH prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) po osnovi udjela Distrikta u raspodjeli sredstava instrumenata za brzo financiranje od MMF-a, a doneseno je i više odluka o utvrđivanju javnog interesa.

Zbog nedostatka kvoruma sjednica Skupštine prekinuta je kod razmatranja Prijedloga zaključka kojim se zadužuju Odjel za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove i Odjel za javne poslove u vezi s najpovoljnijom lokacijom za izgradnju novog mosta preko rijeke Save.

“Radi se o određenju Skupštine u smislu vođenja računa da se prilikom izrade prostornog plana Brčkog odredi lokacija mosta o kojoj se preko državnih tijela opet mora konzultirati s Republikom Hrvatskom. To je nešto što će se razmatrati u desetljećima koja dolaze. Do konkretizacije i izgradnje mosta ima još puno posla, a ono što je bitno je da se radi na revitalizaciji sadašnjeg mosta koji je naša veza s Gunjom i na razradi modela da li da se uz postojeći gradi još jedan most”, istaknuo je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

Rekao je da će Skupština nastaviti sjednicu i istaknuo da postoji niz bitnih zakonskih prijedloga i odluka koje će se usuglašavati do lokalnih izbora.

“Mislim da Skupština treba raditi do izbora uz nastojanje da se u Parlamentu ne vodi predizborna kampanja. Dogovorili smo da s dnevnog reda ove sjednice skinemo zakone čiji su predlagači parlamentarni klubovi kako bi izbjegli mogućnost političke promocije ili politizacije”, rekao je Kadrić.

Nagovijestio je da razmišlja o mogućnosti predlaganja ukidanja radio i televizijskog prijenosa sjednica Skupštine do lokalnih izbora, stoji u priopćenju.

(Vijesti.ba)

Vijesti

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave