Svijet nema dovoljno proizvodnih kapaciteta za vakcine

0
163

Analize globalnih proizvodnih kapaciteta pokazuje da u 2021. godini može biti napravljeno svega dvije milijarde doza vakcina.

Samo jedna od 10 osoba svjetske populacije će od koronavirusa biti zaštićena vakcinom u prvoj godini njene dostupnosti, kazali su stručnjaci za Sky News. Sedam od devet prototipa vakcina su u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a to će vjerovatno biti dovoljno za imunizaciju tek nešto više od 12 posto od 7,8 milijardi ljudi kojima je potrebna.

Čak i kad bi početkom godine proizvođači dobili zeleno svjetlo za vakcinu analiza svjetskih proizvodnih kapaciteta pokazuje male mogućnosti proizvodnje kada je količina u pitanju.

Doktor Cleo Kontoravdi, profesor hemijskog inženjerstva na Imperial Collegeu u Londonu je rekao da nam mora biti jasno to da u početku neće svi imati pristup vakcini. Koalicija za epidemiološku spremnost računa da bi u narednih 12 mjeseci manje od polovine svjetskog stanovništva bilo zaštićeno čak iako bi se proizvodni kapacitet udvostručio.

Pandemija je problem koji ne možemo da riješimo tek tako, a s obzirom na okolnosti putna ograničenja i fizička distanca bi trebalo da postanu normalnost u narednim godinama, jedini spas bio bi napredak tehnologije koja bi mogla ubrzati proizvodnju vakcina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime