Svijet nema dovoljno proizvodnih kapaciteta za vakcine

Analize globalnih proizvodnih kapaciteta pokazuje da u 2021. godini može biti napravljeno svega dvije milijarde doza vakcina.

Samo jedna od 10 osoba svjetske populacije će od koronavirusa biti zaštićena vakcinom u prvoj godini njene dostupnosti, kazali su stručnjaci za Sky News. Sedam od devet prototipa vakcina su u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja, a to će vjerovatno biti dovoljno za imunizaciju tek nešto više od 12 posto od 7,8 milijardi ljudi kojima je potrebna.

Čak i kad bi početkom godine proizvođači dobili zeleno svjetlo za vakcinu analiza svjetskih proizvodnih kapaciteta pokazuje male mogućnosti proizvodnje kada je količina u pitanju.

Doktor Cleo Kontoravdi, profesor hemijskog inženjerstva na Imperial Collegeu u Londonu je rekao da nam mora biti jasno to da u početku neće svi imati pristup vakcini. Koalicija za epidemiološku spremnost računa da bi u narednih 12 mjeseci manje od polovine svjetskog stanovništva bilo zaštićeno čak iako bi se proizvodni kapacitet udvostručio.

Pandemija je problem koji ne možemo da riješimo tek tako, a s obzirom na okolnosti putna ograničenja i fizička distanca bi trebalo da postanu normalnost u narednim godinama, jedini spas bio bi napredak tehnologije koja bi mogla ubrzati proizvodnju vakcina.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave