Trideset i šest bh. škola dobit će certifikat eko škole


U okviru projekta “Misli o prirodi!” Centar za promociju civilnog društva u Mostaru je predstavio certifikacijski mehanizam za eko škole čiji je cilj zaštita okoliša kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici.

Ukupno 36 odabranih osnovnih i srednjih škola u BiH, na javnom pozivu koji će biti raspisan 1. listopada, imat će priliku dobiti certifikat eko škole te će aktivno sudjelovati u različitim aktivnostima i razvijati nastavni program u oblasti zaštite okoliša.

Odabranim školama ponudit će se resursi – znanje kroz sudjelovanje na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

– Certifikacijski mehanizam pruža mogućnost javnim osnovnim i srednjim školama u BiH da se uključe u program eko škola i za to, pored stručne, dobiju i materijalnu podršku koja će iznositi do šest tisuća maraka – kazala je novinarima savjetnica za zaštitu okoliša Centra za promociju civilnog društva Sabina Jukan uoči prezentacije na kojoj je predstavljena metodologija koja definira korake i aktivnosti koje škola treba provesti da bi postala eko škola.

Jukan je istaknula kako je projekt “Misli o prirodi!” trogodišnji projekt koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri milijuna maraka.

– Osnovni cilj projekta je povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini – kazala je Jukan.

Istaknula je kako je predstavljanje u Mostaru drugo po redu, od ukupno deset planiranih širom BiH.

(Vijesti.ba / FENA

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave