U FBiH nema vakcina i ušnih markica za sitnu stoku

Poljoprivrednici u FBiH zatražili su od Ureda za veterinarstvo BiH da hitno nabavi vakcine i markice za obilježavanje stoke.

“Iz nejasnih nam razloga ove godine Ured nije raspisao tendere za nabavku istih pa nam stoga prijeti širenje zaraznih bolesti među životinjama. Privremeno rješenje ponuđeno poljoprivrednicima, a to je priznavanje markica i potvrda o vakcinisanju od prošle godine, nikako ne možemo smatrati zadovoljavajućim”, navode u Udruženje poljoprivrednika FBiH. Kako ističu, vakcina nije administrativna formalnost, već zaštita neophodna kako bi poljoprivredni proizvodi bili sigurni za konzumiranje, a sa zdravljem građana, posebno u periodu korona krize, ne smijemo se poigravati.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže za “Nezavisne novine” da će ova godina proći, a da stoka neće biti vakcinisana.

“Ovce nisu vakcinisane. Znamo da u FBiH ima mnogo bruceloze, da će se raširiti. Pokrenule su se priče i o izvozu, a bruceloza bi ga mogla ugroziti”, kaže Bićo.

Kaže da nisu dobili odgovor od Ureda za veterinarstvo BiH.

“Javno smo ih upozorili i ukoliko se ovaj problem ne riješi za desetak dana, tražićemo smjenu direktora Ureda za veterinarstvo BiH (Ljubomira Kalabe)”, ističe Bićo.

Dodaje da nedostaju ušne markice za ovce i svinje te da su upozorili da nestaje ušnih markica i za krupnu stoku.

Naglašava da bi sličan problem mogao da pogodi i njihove kolege iz RS, ali da oni zasad imaju dovoljno markica i da sada te markice “pozajmljuju” u FBiH.

“I to može biti problem, jer su oznake iz RS drugačije nego u FBiH. Uglavnom, markica za FBiH nema za obilježavanje sitne stoke i svinja, a uskoro nestaje i za krupnu stoku, a tender još nije raspisan ni za nabavku vakcina, a ni ušnih markica”, tvrdi Bićo.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, rekao je za “Nezavisne novine” da bruceloze u bh. entitetu RS ima manje nego u FBiH te da se ona pojavi uglavnom kod ovaca, a sporadično i kod goveda.

“Ali to nije problem koji je nepodnošljiv”, rekao je Usorac.

Ističe da se vakcine mogu nabaviti u veledrogerijama i da je cijena pristojna.

“Problem su markice, a ne toliko vakcine u RS”, kaže Usorac. Kako kaže, u ovom trenutku u štali ima desetoro oteljenih teladi koja nisu označena.

Iz Ureda za veterinarstvo odgovorili su da je u toku 2020. godine planiran nastavak vakcinacije malih preživara protiv bruceloze uz obavezno označavanje iz sredstava projekta IPA 2018.

“Iako je planirano da će projekat biti operativan od početka godine, Ured je obaviješten od strane Delegacije EU u BiH da se, s obzirom na nastalu situaciju sa pandemijom, nabavka vakcina i ušnih markica pomjera na zadnji kvartal 2020. godine”, saopšteno je iz Ureda.

Nakon dostavljene prve informacije, Delegacija EU u BiH ponovo je obavijestila Ured da se nabavka ne može očekivati prije prvog kvartala 2021. godine.

“Nažalost, i pored svih napora, dodatna sredstva potrebna za nabavku vakcina i ušnih markica nisu osigurana. Na teren su u toku 2020. distribuirane 110.363 doze vakcina, od čega 77.513 na području FBiH, 29.850 na području RS i 3.000 na području Brčkog za potrebe provođenja vakcinacije vakcinama preostalim iz 2019”, stoji u odgovoru Ureda.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,763FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave