Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU većem dijelu BiH počela nova školska godina puna izazova za djecu...

U većem dijelu BiH počela nova školska godina puna izazova za djecu i nastavnike

Foto: Ilustracija

U većem dijelu Bosne i Hercegovine danas je počela nova školska godina, nikad posebnija i izazovnija kako za djecu, tako i za roditelje i nastavnike.

Predstavnici Kriznog štaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Federalnog ministarstva obrazovanja i kantonalnih ministarstava obrazovanja 21. augusta na sastanku u Konjicu donijeli su odluku da početak školske godine neće biti odgođen. Shodno tome, nastava u Kantonu Sarajevo i Bosansko-podrinjskom kantonu počinje danas, a u ostalim kantonima 7. septembra.

U školske klupe vratili su se učenici prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola, dok će učenici petog, šestog, sedmog, osmog i devetog razreda nastavu pohađati online, kao i u srednjoškolci. Prvog dana u školu dolaze samo učenici prvih razreda srednjih škola, nakon čega će nastavu pratiti online.

Nastava će se odvijati u manjim grupama, uz provjetravanje prostorija, dezinfekciona sredstva, fizičku distancu i nošenje maski.

Učenici s hroničnim oboljenjima i učenici koji u svojim domaćinstvima imaju osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi, a za njih će biti osigurana online nastava.

Online nastava će se održavati u skladu s metodologijom realizacije online nastave, smjernicama za praćenje, vrednovanje i ocjenjivanje učenika tokom online nastave, smjernicama za izradu digitalnog obrazovnog sadržaja za osnovne i srednje škole.

Časovi su skraćeni na 30 minuta, a odmori će trajati samo pet minuta.

Nastava je danas počela i u Republici Srpskoj, gdje su se u školske klupe vratili svi učenici u osnovnim i srednjim školama.

Uoči početka škole svoj strah nisu i ne kriju ni roditelji, kao ni nastavnici i direktori škola. Tako se, naprimjer, dio roditelja u Kantonu Sarajevo oštro usprotivio povratku u škole izražavajući strah za djecu i članove porodica.

Zbog epidemije koronavirusa bit će ovo, bez sumnje, specifična školska godina puna izazova, straha i neizvjesnosti. No, u nadi da će koronavirus i svi problemi koje je donio uskoro biti iza nas, Klix.ba učenicima u cijeloj Bosni i Hercegovini, bez obzira na koji način prate nastavu, želi puno uspjeha, nastavnicima strpljenja, a na sve zajedno apeluje da poštuju mjere i tako zaštite sebe i druge.

(Klix)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments