V. Britanija: Stopirana vakcina, razbolio se učesnik studije

Foto: Ilustracija

Kompanija “Astrazeneka” saopštila je da je pauzirala globalna ispitivanja svoje eksperimentalne vakcine protiv virusa korona, uključujući provjere u završnoj fazi, jer se jedan učesnik studije neočekivano razbolio.

Vakcina koju je razvio Univerzitet Oksford je, prema opisu iz Svjetske zdravstvene organizacije, vjerovatno najbolji kandidat u svijetu i najnaprednija u smislu razvoja.

Suspenzija procesa umanjuje šanse da će vakcina biti masovno dostupna u skorije vrijeme. SAD su ranije najavile da će ubrzati proces njenog odobravanja prije novembarskih predsjedničkih izbora.

Britanska kompanija je objavila da je dobrovoljno pauzirala ispitivanja kako bi nezavisna komisija mogla da razmotri podatke o bezbjednosti i radi na tome da minimizira uticaj na vremenski okvir razvoja vakcine.

“Ovo je rutinska akcija koja mora da se obavi kada god postoji potencijalno neobjašnjiva bolest tokom ispitivanja”, navodi se u saopštenju.

Nije objavljeno o kojoj bolesti je riječ, ali se očekuje da će se učesnik studije oporaviti, prenosi “Stat njuz”, koji je prvi izvijestio od suspenziji zbog “sumnjive ozbiljne i nepovoljne reakcije”.

“NJujork tajms” piše, pozivajući se na osobu upućenu u situaciju, da je učesnik ispitivanja iz Britanije obolio od transverzalnog mijelitisa, odnosno upale koja zahvata kičmeni stub i često je povezana sa virusnom infekcijom.

Za sada nije jasno da li je bolest povezana sa “Astrazenekinom” vakcinom, dodaje se u izvještaju.

(BHRT)

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave