Ponedjeljak, 15 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETBračni par iz Mihatovića osuđen na 10 godina zatvora zbog prisiljavanja djece...

Bračni par iz Mihatovića osuđen na 10 godina zatvora zbog prisiljavanja djece na prosjačenje

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Almira (34) i Šeherzadu (37) Ahmetović iz Tuzle zbog krivičnog djela trgovina ljudima i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po 10 godina.

Podsjećamo, ovaj  bračni par  je optužen da su u periodu od januara 2017. do marta 2018. godine četvero djece, u životnoj dobi od 7 do 11 godina,  koji su s njima živjeli u porodičnoj zajednici u mjestu Mihatovići pored Tuzle, prisiljavali na prosjačenje kako bi sebi pribavili korist tako što su im djeca predavala sav isprošeni novac koji se po jednom djetetu kretao od 20 do 150 KM dnevno. Pri tome su koristili njihovu nedovoljnu psihičku razvijenost i bespomoćan položaj u kojem su se nalazili.

U optužnici je navedeno da  su djecu budili rano ujutru i bez obzira na vremenske prilike, vanjsku temperaturu i godišnje doba ih prevozili automobilom na lokacije u Tuzli, Gradačcu, Srebreniku i Orašju. Tu su ih  stalno nadzirali, tjerali da prosjače od jutra do kasnih večernjih sati, prijetili im da će ih tuči ili ih je Almir i tukao ukoliko ne donesu dovoljan dnevni iznos novca. Zabranjivali su im da  troše novac na hranu i za svoje potrebe, te su djeca, nerijetko, na niskim temperaturama na udaljenim lokacijama spavala na otvorenom ili su se pješice morali vraćati da bi im predali novac.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo Tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments