CIKBiH: Uočen veliki broj prijava, moguće zloupotrebe u izbornom procesu

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) oglasila se saopćenjem za javnost povodom aktivnosti zaključivanja Centralnog biračkog spiska za glasanje van Bosne i Hercegovine, u kojem, između ostalog navodi kako je u ovom izbornom ciklusu suočena s enormnim brojem prijava za glasanje van zemlje.

– U ovom izbornom ciklusu suočili smo se s enormnim brojem prijava za glasanje van Bosne i Hercegovine, koje smo unatoč kašnjenju u usvajanju Budžeta i kašnjenju u angažiranju dodatnog osoblja i opreme uspjeli da obradimo u zakonskom roku – navode iz CIK-a BiH.

Dodaju da je u okviru te aktivnosti uočen veliki broj prijava koje su ukazivale na moguće zloupotrebe u izbornom procesu.

– Iz tog razloga, u okviru ove aktivnosti urađen je i veliki broj dodatnih provjera i analiza svake pojedinačno pristigle prijave, u cilju eliminiranja svake eventualne prijave koja ukazuje na zloupotrebu ili ima neku drugu manjkavost – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, CIKBiH je na sjednici održanoj 01.10.2020. godine donio Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine s upisanih 101.771 biračem, kao i i odluku kojom se odbija upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za 27.960 birača.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave