COVID 19 i škole – Zajednički i neprestani rad umanjuje posljedice pandemije

Foto: Ilustracija


Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) nastavio je tokom oktobra asistenciju i saradnju sa odgojno-obrazovnim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu. Nakon pripreme, savjetovanja, a onda obilaska i asistencije u uspostavi biosigurnosnih mjera u oosnovnim i srednjim školama ovog kantona, protekle sedmice je započela druga faza nadzora biosigurnosnih mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama ZDK. Cilj druge faze jeste praćenje provođenja mjera za smanjenje rizika za obolijevanje od COVID-19 i kontinuirani rad na povećanju biosigurnosti u školama.

Ublažavanje posljedica

– Zdravlje djece nam je najvažnije. INZ je poduzeo sve potrebne korake i dao sve potrebne prijedloge da se uspostavi što bolja biosigurnost u školama. Treba biti svjestan da se ovakva bolest ne može u potpunosti spriječiti ili eliminisati, ali naš cilj je da ublažimo posljedice koje slijede uz nju, prije svega po djecu i roditelje, a onda i nastavnike, škole i obrazovni sistem, te time pomognemo našem zdravstvenom sistemu da ovaj period prođe sa što manje poteškoća, ističe prim.dr. Senad Huseinagić, direktor Instituta.

INZ i njegovi Zavod za javno zdravstvo i Služba za školsku su svjesni da je ponovno otvaranje školskih objekata tokom pandemije COVID-19 predstavljalo veliku odgovornost uzimajući u obzir da su porodice, a naručito djeca i mladi, izloženi mnogim faktorima stresa, fizičkoj distanci i drugim neophodnim mjerama.

Ipak, obrazovanje ima značajnu funkciju u svakom društvu, a škola ima ključnu ulogu i ogroman uticaj na zdravlje, dobrobit, rast i razvoj učenika, te njihovih porodica. Proljeće 2020. godine donijelo je mnoge promjene u društvu općenito, pa tako i u obrazovnom sistemu.

– U prethodnom periodu Institut i Služba za školsku higijenu izdali su dokument pod naslovom „Procedura za rad odgojno-obrazovnih ustanova – vodič za unapređenje biosigurnosti u kontekstu COVID-19“. Cilj ove procedure je obezbijediti normalno funkcionisanje odgojno-obrazovnog sistema u školskim objektima, obezbjeđujući biosigurnost i adekvatnu zaštitu zdravlja kako učenika i studenata, tako i nastavnog osoblja i svih zaposlenika, ističe doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

U aktuelnoj situaciji sa COVID-19 suštinski je neophodna uska saradnja između zdravstvenog sektora kao što su u slučaju Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Zavod za javno zdravstvo, Služba za školsku higijenu, Služba za epidemiologiju, Domovi zdravlja sa svojim Higijensko-epidemiološkim službama sa jedne strane i odgojno-obrazovnog sektora, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Pedagoški zavod, sve osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove sa druge strane.

Djeca i mladi najčešći i najveći prenosioci

– Valja istaći da zaposlenici školskih ustanova ulažu velike napore da ispoštuju sve predviđene mjere iz Procedure. Naravno, svi smo tu da uvijek doprinesemo unapređenju zaštite zdravlja i povećanju biosigurnosti u školama, ističe Hasanica.

Kako ističe dr. Fatima Bašić, načelnice Službe za epidemiologiju INZ-a, od ukupnog broja “pozitivnih” slučajeva zaraženih novim koronavirusom COVID-19 najmanji broj se odnosi na predškolsku i školsku djecu, što je u skladu sa međunarodnim prosjekom.

– Djeca i mladi, i kad su zaraženi, uglavnom ne pokazuju tešku kliničku sliku i nerijetko simptoma nema ili su blagi. Međutim, oni šire virus u okolini i dio su “kolektiva”, vrtića, škola, fakulteta, gdje velike grupe mogu proširiti sa osobe na osobu ili još gore sa jedne osobe na više osoba, ističe dr. Bašić.

Vijesti

Obustava nastave u školama u TK u četvrtak i petak zbog Bajrama

U osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona u kojima je više od polovine radnika podnijelo zahtjev za plaćeno odsustvo za 14. maj,...

Domić: Slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu dokaz da je društvo zakazalo

Ministar obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Bojan Domić izjavio je da slučaj vršnjačkog nasilja u Jajcu pokazuje da je zakazalo društvo i da svi moraju...

U Slavonskom Brodu (HR) održan sastanak partnera u okviru projekta „Pametne škole 2“

„Inovativnim umom do ICT pametnih škola" ili skraćeno „Pametne škole 2" naziv je 3,6 miliona KM vrijednog prekograničnog projekta, koji Centar za razvoj i...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave