EFSA pokreće kampanju pod nazivom ‘Stop afričkoj svinjskoj kugi’ u jugoistočnoj Evropi

EFSA je započela opsežnu kampanju čiji je cilj jačanje svijesti i pomoć u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Evropi.
Kampanja je usmjerena na države koje je EFSA u 2019. godini prepoznala kao zajedničko “područje od interesa” s obzirom da se nalaze u blizini država u kojima je prisutna ASK. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo[1], Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.
Naša kampanja će upotpuniti aktivnosti koje trenutno poduzimaju Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u nastojanju da iskorijene ovu bolest u Evropi.
Šta je afrička svinjska kuga?
Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja svinja iz uzgoja u zahvaćenom području.
Ciljevi i ciljne grupe
Cilj kampanje je jačanje svijesti i bolje poznavanje ASK u svih devet država. Usmjerena je na grupe ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, kao što su uzgajivači svinja i lovci. EFSA će također sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, grupama poljoprivrednika, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim organima, turističkim agencijama i putnicima.
Otkrivanje, prevencija, prijavljivanje
S obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove smrtonosne bolesti. Ovo su ključne riječi naše kampanje.
Dijelit ćemo informativne članke, infografike, pripremljene objave za postavljanje na društvenim medijima i druge materijale. Saznajte više o ASK na internet stranici kampanje: www.efsa.europa.eu/StopASF

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,764FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave