Petak, 21 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETEFSA pokreće kampanju pod nazivom 'Stop afričkoj svinjskoj kugi' u jugoistočnoj Evropi

EFSA pokreće kampanju pod nazivom ‘Stop afričkoj svinjskoj kugi’ u jugoistočnoj Evropi

EFSA je započela opsežnu kampanju čiji je cilj jačanje svijesti i pomoć u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge u jugoistočnoj Evropi.
Kampanja je usmjerena na države koje je EFSA u 2019. godini prepoznala kao zajedničko “područje od interesa” s obzirom da se nalaze u blizini država u kojima je prisutna ASK. To su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Kosovo[1], Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Slovenija.
Naša kampanja će upotpuniti aktivnosti koje trenutno poduzimaju Evropska komisija i druge međunarodne organizacije u nastojanju da iskorijene ovu bolest u Evropi.
Šta je afrička svinjska kuga?
Afrička svinjska kuga (ASK) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim državama izazvao značajne ekonomske poremećaje. Trenutno ne postoje vakcine protiv ASK, tako da izbijanje epidemije može dovesti do potrebe usmrćivanja velikog broja svinja iz uzgoja u zahvaćenom području.
Ciljevi i ciljne grupe
Cilj kampanje je jačanje svijesti i bolje poznavanje ASK u svih devet država. Usmjerena je na grupe ljudi i pojedinaca koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, kao što su uzgajivači svinja i lovci. EFSA će također sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim udruženjima, grupama poljoprivrednika, carinskim službenicima, graničnom policijom, lokalnim organima, turističkim agencijama i putnicima.
Otkrivanje, prevencija, prijavljivanje
S obzirom na to da epidemija ASK može imati razorne posljedice, otkrivanje, prevencija i prijavljivanje su od suštinskog značaja za suzbijanje ove smrtonosne bolesti. Ovo su ključne riječi naše kampanje.
Dijelit ćemo informativne članke, infografike, pripremljene objave za postavljanje na društvenim medijima i druge materijale. Saznajte više o ASK na internet stranici kampanje: www.efsa.europa.eu/StopASF

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments