EU upozorava Tursku na sankcije zbog “provokacija” u Mediteranu

EU kaže da bi mogla uvesti sankcije Turskoj zbog “provokacija i pritisaka” u nizu s Grčkom zbog energetskih resursa i pomorskih granica.

Kako javlja BBC, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je Ankaru da se “suzdrži od jednostranih akcija” na istočnom Mediteranu.

Govorila je u petak rano tokom sastanka lidera EU u Briselu.

Ranije su Turska i Grčka uspostavile vojnu telefonsku liniju kako bi pokušale smanjiti rizik od sukoba u regiji.

Tenzije su porasle početkom ove godine kada je Turska poslala brod u sporno područje u potragu za potencijalno bogatim nalazištima nafte i plina.

Ursula von der Leyen rekla je novinarima da EU želi “pozitivan i konstruktivan odnos s Turskom, a to bi također bilo u interesu Ankare”.

“Ali to će uspjeti samo ako provokacije i pritisci prestanu,” rekla je.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz oglasio se na Twitteru nakon sastanka rekavši da “EU upućuje jasnu prijetnju Turskoj ako nastavi kršiti međunarodno pravo”.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da EU Turskoj nudi bliže odnose, ali se drži sankcija ukoliko se napetosti na Mediteranu ne smire.

BHRT

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave