Evropska komisija: 20 milijardi eura za zapadni Balkan

Evropska komisija (EK) namjerava da u narednoj deceniji na Zapadnom Balkanu investira do 20 milijardi eura, stoji u nacrtu investicionog plana u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

U nacrtu dokumenta se naglašava da će se prioritet biti bolje povezivanje ekonomija zapadnog Balkana – unutar regiona, ali i sa Evropskom unijom (EU).

-To zahtijeva snažnu posvećenost Zapadnog Balkana sprovođenju temeljnih reformi, produbljivanju regionalne ekonomske integracije i razvoju zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu pravnih tekovina EU kako bi se region učinio atraktivnijim investicionim područjem”, podvlači se u dokumentu.

Paket koji je najavljen u vrhuncu krize zbog pandemije COVID-a 19 će u utorak popodne, 6. oktobra, predstaviti Evropska komisija, koja obećava da će EU “težiti približavanju regiona jedinstvenom evropskom tržištu”.

Evropska unija potvrđuje da će region imati ogromnu korist od pojačanih napora usmjerenih “na prevazilaženje naslijeđa prošlosti, ne samo u pogledu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, i uspješnog zaključenja dijaloga uz pomoć EU.”

U paketu se takođe predviđa da će pored bespovratnog finansiranja, Unija takođe pružiti garancije koje pomažu u smanjenju troškova za javne i privatne investicije i time za smanjenje rizika za investitore.

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,764FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave