Najniža plaća u Federaciji četiri godine zakovana na iznos od 406 KM

0
182

Najniža plaća u Federaciji BiH je protivno svakoj ekonomskoj logici već četiri godine zakovana na iznos od 406 KM i nema izgleda da će u dogledno vrijeme biti povećana.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je prije više od četiri godine izjavio da bi povećanje minimalne plaće na 420 KM bilo društveno opasno i kočilo ekonomski rast. Federacija BiH nikada nije dostigla taj nivo najniže plaće, od 420 KM, iako su se za povećanje kojim ne bi došlo do posljedica po uhodane tokove budžeta, rezolutni su čak i eksperti Vlade FBiH, već odavno stekli uvjeti.

Najniža plaća je, protivno svakoj ekonomskoj logici, zakovana već četiri godine na iznos od 406 KM, zbog čega se premijeru Federacije BiH podsmjehuju čak i kolege iz Republike Srpske, gdje minimalna plaća već godinu iznosi 520 KM.

Povećanje minimalne plaće u Federaciji BiH čekat će, kako saznajemo, nove zakone o porezu na dohodak i doprinosima, što znači da do daljnjeg neće doći na dnevni red. Taj ionako spori proces dodatno je usporila pandemija koronavirusa. KLIX

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime