Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTISREBRENIKObavještenje za političke subjekte i kandidate za gradonačelnika Grada Srebrenika

Obavještenje za političke subjekte i kandidate za gradonačelnika Grada Srebrenika

Obzirom da se nalazmo u izbornoj godini koristimo se ovom prilikom da vas obavijestimo o mogućnostima Radio Srebrenika u realizaciji vaših promotivnih sadržaja, u skladu sa našom uređivačkom politikom i zakonskom regulativom koja se odnosi na rad medija i medijsko izvještavanje u predizbornom i izbornom periodu, te da vam ponudimo uslove moguće saradnje.

Naime, prema važećim propisima i zakonskoj regulativi koju propisuje Izborni zakon BiH, a provodi i nadzire Centralna izborna komisija BiH (CIK), te shodno propisima koje je usvojila Regulatorna agencija za komunikacije BiH  (RAK), striktno su definisani načini na koji mediji mogu izvještavati o aktivnostima političkih subjekata.

Shodno tome, uvažavajući pomenuta pravila o medijskom izvještavanju Radio Srebrenik je uredio i svoj Pravilnik o izvještavanju o radu političkih subjekata u kojem se obavezuje da će pratiti rad političkih subjekata na sljedeći način:

1. Emitovanje saopštenja za javnost svaki dan u radio emisiji “Izborna hronika” i web portalu www.radiosrebrenik.ba s maksimalno dvije slike koje ste obavezni poslati uz saopštenje na mail radiosrebrenik@yahoo.com. Jednom sedmično izvještaj s press konferencije u video formi, vaše press službe (u opciji da imate) ili našeg praćenja uz prethodnu pravovremenu najavu, najmanje 2 dana prije održavanja, koja će biti objavljena na web portalu i fejsbuk profilu Radio Srebrenika (trajanje maksimalno do 5 minuta), te audio forma u “Izbornoj hronici”. Takođe, pored navedenog, obezbijedili smo medijski prostor za praćenje isključivo centralnih predizbornih skupova, uz emitovanje u radijskom programu web portalu i fb profilu.

2. Svim političkim subjektima obezbijeđen je prostor u programu Radio Srebrenika u trajanju od 10 minuta za predstavljanje programa s kojim izlaze na Lokalne izbore 2020. godine, a za kandidate za gradonačelnika Srebrenika 20 minuta. Planirana je i jedna debatna emisija samo za kandidate za gradonačelnika Grada Srebrenika.

3. Zadržavamo pravo na korigovanje saopštenja u slučaju neprimjerenog sadržaja kao što su govor mržnje i sl. Stoga očekujemo da saopštenja pišete u skladu s Kodeksom i pravilima ponašanja u izbornoj kampanji, koje ste potpisali. Ograđujemo se od komentara posjetilaca stranice i napominjemo da nisu stavovi Radio Srebrenika, nego isključivo lični stavovi posjetilaca web portala i fb profila.

PLAĆENO POLITIČKO OGLAŠAVANJE

Prema pravilima utvrđenim od strane RAK-a, Radio Srebrenik vas poziva da kroz naš program direktno budete u kontaktu s potencijalnim biračima kroz emitovanje promotivnih jinglova u raspoloživim terminima i utvrđenim uslovima.

Posebno ističemo obavezu koju medijske kuće imaju spram RAK-a, a odnosi se na dostavljanje medija plana emitovanja nadležnoj državnoj Agenciji. Stoga Vas molimo da što prije iskažete Vaše potrebe ukoliko želite da u vašoj izbornoj kampanji koristite potencijale Radio Srebrenika.

Uz nadu, da ćemo, kao i od sada,  uz uvažavanje pozitivne zakonske regulative u BiH koja se odnosi i na političke subjekte ali i na medije, ostvariti uspješnu saradnju, upućujemo vam srdačne pozdrave.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments