Održana konferencija “Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini!” : Promjene samo uz jasnu političku volju

Hitno povećanje minimalne plate, slobodni praznici, rješenje pitanja rada nedjeljom i sloboda sindikalnog organizovanja, četiri su prioriteta Sindikata radnika trgovina i uslužne djelatnosti BiH.

Ovo je istakla Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata, na online konferenciji “Vratimo dostojanstvo radnicima u trgovini”, održanoj povodom Dana dostojanstvenog rada.

“Živimo u zemlji u kojoj je rad sve osim dostojanstven. Pandemija je stavila u fokus četiri temelja dostojanstvenog rada – zapošljavanje, socijalnu zaštitu, socijalni dijalog i radnička prava. Kao društvo nismo uradili dovoljno da zaštitimo radnička prava u vrijeme pandemije, nego smo dozvolili da ona budu direktno ugrožena”, istakli su iz Sindikata.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti tokom konferencije složili su se da radnici u realnom sektoru nisu zaštićeni, da su neadekvatno plaćeni i da su im često uskraćena osnovna prava.

Posebno je bilo riječi o izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojima bi se mogli napraviti konkretni koraci u smislu poboljšanja uvjeta rada. Također, učesnici su se usaglasili kako u parlamentima mora postojati određen nivo političkog pritiska kako bi došli do rezultata.

“Progresivni dio struke godinama zagovara zakonska rješenja gdje je moguće minimalnu platu sa toplim obrokom podići na 750 KM. To je realno ostvarivo. Takva plata mogla bi biti stimulativna za ekonomiju. Takođe, neoporezivi dio plate trebalo bi podići na 1.000 KM mjesečno, što bi bilo u skladu sa sindikalnom potrošačkom korpom. Takođe, moramo regulisati rad nedjeljom i praznicima u smislu slobodnih dana ili adekvatno plaćene dnevnice”, istakao je ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

BHRT

Vijesti

Uhapsene tri osobe: Za dvije godine iz bankomata u BiH ukrali 159.000 KM

Policijski službenici PU Doboj, zajedno sa policijskim službenicima MUP-a RS i Federalnog MUP-a, na području Sarajeva, uhitili su osobe E.M. i O.M. iz Sarajeva...

Počinje izgradnja restorana na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na Majevici

Danas je u prostorijama Turističke zajednice Srebrenik upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji poslovno-ugostiteljskog objekta - restorana sa baštom na lokalitetu budućeg sportsko-rekreativnog centra na...

Poslanici u Skupštini Crne Gore nosili “Cvijet Srebrenice”

Poslanici Bošnjačke stranke podijelili su jučer prije početka zasjedanja Skupštine Crne Gore kolegama poslanicima "Cvijet Srebrenice", simbol genocida u Srebrenici. “Cvijet Srebrenice” nosili su svi poslanici opozicije,...

Stay Connected

21,934FansLike
2,764FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave