Održana obuka o etičkim standardima i disciplinskoj praksi za sudije i tužioce

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) organizovala je dvije online obuke o etičkim standardima i disciplinskoj praksi za novoimenovane sudije i tužioce te pravne saradnike, koje se održavaju 1. i 2 . oktobra 2020. godine.  

Obuka ima za cilj povećati razumijevanje učesnika o standardima etičkog ponašanja, sadržanim u etičkim kodeksima za sudije i tužioce. Tokom obuke, poseban naglasak je stavljen na nepristrasnost i javnu odgovornost, sukob interesa, korištenje društvenih mreža te davanje javnih izjava.

Dmitry Iordanidi, zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH izjavio je: „Integritet, neovisnost i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija su od ogromnog značaja. Moraju se poštovati kako bi se osiguralo da građani imaju povjerenje u pravičan i pouzdan pravosudni sistem. Misija OSCE-a u BiH ostaje posvećena unapređenju profesionalnih standarda u pravosuđu”.

Mirza H. Omerović, zamjenik glavnog disciplinskog tužioca, je kazao: „Ured disciplinskog tužioca cijeni kontinuiranu podršku Misije OSCE-a u BiH. Jačanje integriteta pravosuđa Bosne i Hercegovine naš je zajednički cilj. Zadovoljstvo nam je što još jednom možemo sudjelovati u ovoj obuci za sudije i tužioce u oblasti etike, discipline, sukoba interesa, te integriteta pravosuđa u cjelini. Ove su teme od ključnog značaja”.

Učesnici su takođe imali priliku upoznati se sa primjerima disciplinskih postupaka koji su vođeni pred disciplinskim organima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ova obuka organizirana je zajednički od strane Misije OSCE-a u BiH, Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Ureda disciplinskog tužioca pri Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave