Srijeda, 6 Jula, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETOmbudsmeni BiH-Problemi slijepih osoba skoro nezamislivi osobama koje vide

Ombudsmeni BiH-Problemi slijepih osoba skoro nezamislivi osobama koje vide

U povodu obilježavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana bijelog štapa ombudsmeni Bosne i Hercegovine prof.dr Ljubinko Mitrović, dr Jasminka Džumhur i Nives Jukić pozivaju nadležne organe vlasti u Bosni i Hercegovini da svojim djelovanjem, usvajanjem konkretnih politika i strateških dokumenata sa jasno definisanim ciljevima i izdvojenim finansijskim sredstvima, doprinesu poboljšanju položaja slijepih osoba u društvu i zajednici.

Nezadovoljavajući položaj slijepih osoba najčešće je rezultat različitih oblika diskriminacije, stigmatizacije, nemogućnosti zapošljavanja, kao i otežane mogućnosti nabavke asistivnih pomagala.

Svakodnevni problemi slijepih osoba skoro su nezamislivi osobama koje vide, a najčešći problemi odnose se na arhitektonske barijere i neadekvatno označen teren za kretanje slijepih osoba. Zbog toga slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide.

Činjenica je da u svijetu prepunom automobila i gustog saobraćaja, bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i saobraćajni zaštitni znak slijepih osoba.

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se u svijetu s ciljem podizanja svijesti javnosti o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments