Pale cijene nafte na međunarodnom tržištu

Cijene nafte pale su juče na međunarodnim tržištima ispod 43 USD zbog neočekivanog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji je podstakao strahovanja od prekomjernog snabdjevanja, a pritisak je bio i skok broja novozaraženih Covidom 19.

Na londonskom tržištu cijena barela je u ugovorima za isporuke u decembru pala 72 centa, na 42,44 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 73 centa nižoj cijeni, od 40,97 USD, prenosi Hina.

Trgovci su se usredsredili na izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao da su zalihe sirove nafte prošle sedmice porasle 584 hiljade barela. Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov pad za milion barela.

„Mislim da su faktori koji danas pritiskaju cijene nafte pad evropskih tržišta dionica i iznenađujući rast zaliha sirove nafte”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

U SAD-u se paralelno nastavlja bitka oko pozamašnog, novog zakona o pomoći za privredu pogođenu koronavirusom. Bijela kuća i demokrate pokušavaju da postignu dogovor prije predsjedničkih i kongresnih izbora, ovaj puta uz podsticaj predsjednika Donalda Trumpa.

Dodatno je cijene nafte pritisnuo podatak da je broj slučaja Covida 19 u svijetu u utorak premašio 40 miliona pa neki djelovi Evrope uvode nove mjere zatvaranja.

Kada je riječ o ponudi, ruski ministar energetike, Aleksandar Novak saopštio je da je prerano za rasprave o budućnosti sporazuma o ograničenju snabdjevanja nafte nakon decembra. Prije manje od sedmicu rekao je da bi se proizvodnja trebalo da se postupno povećava, kao što je i planirano.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiji dogovorili su se ove godine da će od januara naredne godine smanjivati proizvodnju 5,7 miliona barela dnevno. Trenutno je smanjuju 7,7 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 41,04 USD, te pala 34 centa u odnosu na prethodni radni dan.

BHRT

Vijesti

U BiH 340 novozaraženih, preminulo 28 osoba

U našoj zemlji posljednji bilans borbe s pandemijom donosi 340 novozaraženih nakon testiranja 2.566 uzoraka u posljednja 24 sata. Preminulo je 28 osoba kod...

Broj zaposlenih u Federaciji BiH

Broj zaposlenih u Federaciji BiH prema prebivalištu zaposlenika na dan 03.05.2021.godine iznosio je 520.612. Broj zaposlenih prema prebivalištu osiguranog lica i sjedištu poslodavca na...

U TK 43 novozaražene osobe, u Srebreniku dvije

U posljednja 24 sata na području Tuzlanskog kantona evidentirane su 43 novozaražene osobe korona  virusom, a testiran je 271 uzorak. Najviše novozaraženih je u Tuzli...

Stay Connected

21,930FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave