Podrška aktivnostima zaštite sevdalinke kao kulturnog dobra

Organizacija 12. po redu Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ i 2. Međunarodnog festivala harmonike „Sevdalinko harmonikom opjevana“ bila je tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra kulture sporta i mladih Srđana Mićanovića sa Ramizom, Rašidom i Dejanom Milkunić, predstavnicima Udruženja muzičkih umjetnika.

Ove godine, zbog pandemije korona virusa plan je da se Festival održi u mjesecu decembru uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera, rečeno je danas.

Podcrtano je da je Festival samo kruna i najeksponiraniji dio cijelog projekta koji traje cijelu godinu, a koji za cilj ima njegu i zaštitu sevdalinke kao kulturnog i historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

„I ove godine podršku Festivalu dat će renomirani proizvođač harmonika Guerrini. Naime, pobjedniku festivala harmonike namijenili smo profesionalanu harmoniku jednog od najpoznatijih svjetskih brendova u ovoj branši“, rekao je Dejan Milkunić, ističući i da ova podrška jasno pokazuje veličinu i značaj Festivala.

Premijer Tulumović i ministar Mićanović su izrazili svoje zadovoljstvo dosadašnjim radom i realizacijom ranijih aktivnosti Udruženja i porodice Milkunić.

„Vrijednost sevdalinke ne treba mnogo elaborirati, ja se u ime Ministarstva i u svoje ime zahvaljujem porodici Milkunić, koja ima dovoljno entuzijazma i elana za sve ove aktivnosti i zaštitu općeg kulturnog dobra“, rekao je danas premijer Tulumović.

Ministar Mićanović je upoznao sudionike sastanka da je Ministarstvo raspisalo Javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje manifestacija kulture i izdavačke djelatnosti, te pozvao predstavnike Udruženja da sa ovim projektom apliciraju na spomenuti javni poziv, a Vlada i Ministarstvo će, kao i do sada, u skladu sa mogućnostima Vlade podržati realizaciju danas prezentiranih aktivnosti.

(RTV Slon)

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave