Poljoprivrednici u BiH zatrpani viškom mesa, mlijeka i krompira

Dok se gomilaju viškovi mesa, mlijeka, krompira i drugog povrća, poljoprivrednici u BiH tvrde da problem ne mogu riješiti ni podsticaji entitetskih vlada koji su im dosta pomogli, ali je jedina prava mjera uvođenje prelevmana i smanjivanje uvoza ove robe u BiH.

Vlada Federacije BiH odlučila je da iz programa pomoći privredi, a usljed pandemije virusa korona izdvoji 10 miliona KM za poljoprivredu.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je prije nekoliko dana da je dosta toga posijano i uzgojeno i da to sada treba i prodati.

Kada je u pitanju bh. entitet Republika srpska, iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike srpske za “Nezavisne novine” su istakli da ovo ministarstvo već ima podsticaje za proizvodnju.

“U vezi s mesom i povrćem, za koje su proizvodači iskazali višak proizvodnje, organizovan je vanredni interventni otkup, za šta je izdvojeno dodatnih pet miliona KM iz Kompenzacionog fonda”, kazao je Aleksandar Macanović, portparol ovog ministarstva.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, za “Nezavisne” konstatuje da je Vlada FBiH napravila odličan potez izdvajanjem 10 miliona KM za poljoprivredu i da će to umnogome pomoći agrar, ali i stočarstvo.

Vijesti

Međunarodni dan pisanja pisma

Danas se obilježava Međunarodni dan pisanja pisma, koje su tehnološkim napretkom zamijenili mobiteli, tableti i računari, a iščekivanje poštara je rijetkost. Prema definiciji, pismo predstavlja...

U toku istražne radnje za sinoćnju nesreću na Sjenjaku

Dežurni tužilac i pripadnici OKP PU Tuzla obavili su sinoć uviđaj nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila u 22:25 sati u tuzlanskom naselju Sjenjak...

Jedna osoba poginula, a dvije povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći u Tuzli

U tuzlanskom naselju Sjenjak sinoć oko 22 sata dogodila se teška saobraćajna nesreća, a  jedna osoba je smrtno stradala. Dvije osobe su teže povrijeđene i...

Stay Connected

21,934FansLike
2,757FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave