Subota, 13 Augusta, 2022
Google search engine
HomeMAGAZINPreminuo legendarni gitarista Eddie Van Halen

Preminuo legendarni gitarista Eddie Van Halen

Jedan od najvećih rock gitarista svih vremena Eddie Van Halen preminuo je u 66. godini, objavio je na Twitteru njegov sin Wolfgang Van Halen.

“Ne mogu vjerovati da ovo pišem, ali moj otac Edward Lodewijk Van Halen jutros je izgubio dugu bitku s rakom. Bio je najbolji otac kojeg sam mogao da poželim. Svaki trenutak na bini i izvan nje bio je pravi dar. Moje srce je slomljeno i ne vjerujem da ću se ikada oporaviti od ovog gubitka”, napisao je Wolfgang Van Halen, koji je posljednjih godina nastupao sa ocem u njegovom sastavu Van Halen.

Eddie Van Halen bio je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih gitarista u istoriji rock muzike. Svojim specifičnim stilom sviranja redefinisao je zvuk gitare i postavio temelje heavy metala s kraja 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog vijeka.

Grupu Van Halen je osnovao 1972. godine u Kaliforniji. Zajedno sa Davidom Lee Rothom činio je okosnicu benda koji se smatra jednim od najboljih hard rock sastava svih vremena. Svjetsku slavu donijele su im pjesme “Jump”, Ain’t Talkin ‘Bout Love”, “Runnin With The Devil”, “Panama”, kao i brojne sjajne obrade rock klasika.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments