Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH

Prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik BiH

Na današnji dan prije 17 godina umro je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je rođen u Bosanskom Šamcu 1925. godine, a umro je u Sarajevu 2003. U Sarajevu je završio Pravni fakultet, radio i stvarao. Zbog svojih političkih stavova dva puta je osuđivan i zatvaran, a naročito je poznat tzv. “sarajevski proces” 1983. godine kada je bio prvooptuženi u grupi od 13 muslimanskih intelektualaca. Tada je osuđen na 14 godina zatvora.

Ipak, raspad Jugoslavije i početak parlamentarizma u zemlji značio je novi početak i za Izetbegovića i za BiH. On je pokrenuo formiranje Stranke demokratske akcije koja je pobijedila na prvim višestranačkim izborima 1990. godine, kada je Izetbegović i izabran za predsjednika Predsjedništva RBiH.

BiH je vodio u odbrani od agresora i potpisnik je Dejtonskog sporazuma. Poslije rata nastavio je svoj politički angažman u Predsjedništvu kao prvi čovjek, ali se 2000. povukao iz zdravstvenih razloga.

Osim političkog angažmana bavio se i pisanjem te je autor više značajnih djela koja su prevođena na nekoliko stranih jezika. Posebno se ističu “Islam između Istoka i Zapada”, “Rat i mir u Bosni i Hercegovini” te “Moj bijeg u slobodu: Bilješke iz zatvora 1983-1988”.

Izetbegovićeve političke ideale danas nastoje dostići mnogi na bh. političkoj sceni i iz njegove SDA, ali i opozicije koja ga često citira i podsjeća na njegove stavove i ideale.

Izetbegović će ostati upamćen kao jedna od ključnih historijskih figura moderne historije ove države.

Sahranjen je na mezarju Kovači u Sarajevu.

Klix.ba

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments