Utorak, 16 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETPrognoza zimske sezone u Evropi: Malo snijega i puno oluja

Prognoza zimske sezone u Evropi: Malo snijega i puno oluja

Predstojeća zimska sezona će biti dosta drugačija od prošle zime, pokazuje sezonska prognoza koju je objavio svjetski meteorološki servis AccuWeather.

Iako je neizvjesno kako će se pandemija razvijati u narednim mjesecima, barem je kroz prognozu tima meteorologa AccuWeathera jasnije kakvo vrijeme Evropljani mogu očekivati u narednim mjesecima.

Na prijelazu s jeseni na zimu predviđa se da će se oluja pomjerati prema jugu Evrope, gdje će se kretati Sredozemnim morem.

“Mislim da će u poređenju s onim što smo imali ranijih godina u Španiji, Portugalu i južnoj Francuskoj biti puno olujnije”, rekao je meteorolog Alan Reppert koji predviđa da će oluje ugroziti živote i imovinu u cijeloj južnoj regiji Evrope.

Neki od većih evropskih gradova koje ove zime očekuju olujniji vremenski uvjeti su Lisabon, Portugal, Madrid, Barcelona, Nica, Rim, Atina i Bukurešt.

AccuWeather navodi da bi se kišno i olujno vrijeme moglo pomjeriti i prema Balkanu, što će rezultirati povećanim rizikom od poplava, posebno na zapadu Balkana i u sjevernoj italiji.

S druge strane, prognoziraju se orkanske bure u Hrvatskoj te na istoku Italije.

Uprkos najavama olujne zime na jugu Evrope, to ne znači dobre vijesti za ljubitelje snijega u ovoj regiji.

Snijeg bi u pojedinim dijelovima Evrope trebao početi padati u decembru, ali tek će januar i februar donijeti malo veće količine bijelog pokrivača. Iako su se već počela otvarati veća evropska skijališta, meteorolozi AccuWeathera predviđaju da većinu njih očekuju loši uslovi zbog manjka snijega.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments