SE poziva Hrvatsku da zaustavi nasilje nad migrantima na granici s BiH

0
291
Foto: Ilustracija

Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje nad migrantima na granici s BiH i početi kažnjavati odgovorne policajce, objavila je komesar Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

Brojne domaće i međunarodne nevladine organizacije već duže vrijeme optužuju hrvatsku policiju za sistemsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju ući u Hrvatsku, članicu EU. Snage bezbjednosti optužuju za ekstremno nasilje, kolektivno protjerivanje migranata i uskraćivanje azila, što službeni Zagreb uporno odbacuje.

Komesar SE za ljudska prava Dunja Mijatović kaže da izvještaji o nasilju stižu i dalje, uprkos tome što je prije dvije godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe.

“Ono što još više zabrinjava jest što ta izvješća ukazuju da se nasilje i nehumano postupanje povećalo i da se policajce i dalje ne kažnjava za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekla je Mijatović.

Istakla je da je zabrinuta što vlada odbacuje navode nevladinih udruga i istraživačkih novinara i podsjeća da su “alarm” osim njih “digle” nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava kao i međunarodne organizacije, uključujući različita tijela SE-a i UN-ove posebne izvjestioce.

Mijatović je ponovno pozvala hrvatske vlasti da prekinu s nasiljem na granici te da počnu kažnjavati policajce odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava migranata, prenosi Hina.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime