Sloboda medija ugrožena širom svijeta, uključujući i Evropsku uniju

Sloboda medija je ugrožena širom svijeta uključujući i Evropsku uniju – izjavio je generalni sekretar Saveznog ministarstva za Evropu i vanjske poslove Austrije ambasador Peter Launsky-Tieffenthal otvarajući današnji webinar o temi “Sigurnost i nezavisnost novinarki i novinara”.

– Međunarodna zajednica mora pojačati napore kako bi okončala rasprostranjenu praksu nekažnjavanja napada na novinare – naglasio je Launsky-Tieffenthal.

Dodao je da je tokom svoje karijere održavao kontakte s mnogim hrabrim novinarima i postao vrlo svjestan izazova s kojim se ponekad susreću, posebno ako je tema njihove istrage politički osjetljiva.

– Zahvaljujući posvećenosti novinara svima su nam dostupne neophodne i važne informacije o temama koje utječu na naše živote. Novinari rasvjetljuju slučajeve nasilja, mučenja, diskriminacije, korupcije i zloupotrebe moći čime stvaraju platformu za one čiji se glas inače ne bi čuo, a pojedince i institucije čine odgovornim za svoje postupke – rekao je Launsky-Tieffenthal.

Naveo je da se nijedna zemlja ne može demokratski razvijati bez mogućnosti za slobodno izražavanje mišljenja i ideja, zbog čega se mediji često nazivaju četvrtim stubom demokratije.

– Sloboda medija je ključna za promociju i zaštitu ljudskih prava i značajno doprinosi političkoj stabilnosti, a ipak svjedočimo zabrinjavajućem porastu hapšenja, ubistava i proganjanja novinara i medijskih radnika, posebno žena – istakao je Launsky-Tieffenthal.

Ministar Velike Britanijie za Južnu Aziju i Commonwealth Tarik Ahmad kazao je u svom obraćanju da je sloboda medija ključna za funkcionisanje demokratije, te osnov za ekonomski prosperitet i društveni razvoj.

– Ipak, sloboda medija se napada širom svijeta, a pandemija koronavirusa je pojačala postojeće prijetnje slobodnim i nezavisnim medijima – naveo je Ahmad.

Potcrtao je da je Velika Britanija snažno opredijeljena da bude predvodnik u slobodi medija globalno i zato se u novembru 2018. pridružila Kanadi u pokretanju kampanje za slobodu medija.

Webinar je održan u organizaciji Saveznog ministarstva za Evropu i vanjske poslove Austrije, te ambasada Velike Britanije i Kanade u Beču.

(RTV Slon/Fena)

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave