Slovenija planira na granicu sa Hrvatskom poslati i do 2.000 vojnika

0
225

Slovenska vlada ne odustaje od prijedloga da na granici s Hrvatskom angažira vojsku. Trenutno 180 vojnika slovenske vojske nadzire granicu u dvije smjene u pratnji policije, a ako bi novi prijedlog slovenske vlade prošao, na granici s Hrvatskom bi moglo biti i do dvije tisuće vojnika koji bi samostalno patrolirali, piše “Glas Istre”.

Vladi Janeza Janše pokušaj aktiviranja članka 37a zakona o odbrani nije uspio početkom aprila, pa je ovo novi pokušaj. Tada nije dobio podršku parlamentarnog odbora za odbranu – za njega je glasalo 11 od 19 članova, a bila je potrebna dvotrećinska većina.

Taj zakon, koji je donesen u vrijeme migrantske krize, podrazumijeva da vojska na granici dobije policijske ovlasti. Janša je ponovni prijedlog aktivacije članka 37a obrazložio time da Slovenija želi vojsci omogućiti djelovanje na granici s Hrvatskom zbog situacije s Covidom-19 koja zahtjeva dodatne policijske resurse u samoj zemlji.

Ni sada nije potpuno jasno hoće li ovaj prijedlog slovenske vlade proći u parlamentu, ali je sigurno da stranka Levica neće glasati za aktiviranje tog članka, dok su druge, prema pisanju slovenskih medija, spremne na razgovore.

(Avaz)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime