Tihi doček Nove godine: Kako će se ugostitelji izboriti s epidemiološkim mjerama

Novogodišnje proslave na gradskim trgovima uveliko su otkazane širom Bosne i Hercegovine, ali to nije spriječilo hotele, restorane i druge ugostiteljske objekte da počnu planiranje dočeka Nove godine. Ipak, epidemiološke mjere mogle bi uveliko poremetiti ove planove.

Nije teško putem interneta i društvenih mreža doći do prvih hotelskih ponuda za najluđu noć u godini. Ipak, na ovim ponudama nije istaknuto da li će biti ograničen broj gostiju na proslavi, ograničeno radno vrijeme objekta i slično.

Prema trenutnim epidemiološkim mjerama ugostiteljskim ubjektima na području Federacije BiH dozvoljen rad do 23 sata, dok ugostiteljski objekti u RS-u mogu raditi do ponoći. Kada je riječ o okupljanjima, dozvoljeno je 50 ljudi u zatvorenom i 100 na otvorenom prostoru.

Iako se kuju novogodišnji planovi usljed pandemije i svakodnevnog povećanja broja zaraženih širom Evrope, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez govori nam kako svi koji organiziraju neke proslave to čine na vlastitu odgovornost. Kako ističe, ne veseli ga baš takav novogodišnji scenarij.

“Još uvijek je prerano govoriti o proslavi Nove godine jer tek ulazimo u jesenji period gdje trebamo biti vrlo oprezni i gledati šta se dešava u Evropi. Ne veseli nas što u evropskim zemljama dolazi do velikih zatvaranja, posebno ugostiteljskih objekata. Pratimo kontinuirano situaciju i o tim temama ćemo moći razgovarati početkom decembra. Svako ko sada pokušava organizirati bilo šta, to preuzima na svoj rizik. Vrlo je jasno da će se mjere morati donositi i da ćemo s ovim živjeti još godinu”, kazao nam je Čerkez.

U slučaju da prva vakcina protiv koronavirusa bude registrovana u novembru ove godine, Čerkez nam pojašnjava kako njena primjena neće početi prije petog mjeseca iduće godine.

“To bi bio tek početak nadziranja približavanja krajnjoj fazi pandemije. Dolazak vakcine će biti veliki izazov za cijeli svijet, a posebno transport, proizvodnju velikih količina doza te skladištenje vakcina”, dodao je Čerkez.

Prema sadašnjim epidemiološkim peporukama, proslavama ne bi trebali prisustvovati gosti koji imaju bilo kakve znakove respiratornih bolesti. U objektima se mora voditi evidencija o rasporedu gostiju, odnosno propisanom razmaku između stolova i stolica.

U zatvorenom prostoru naročito je važno osigurati dobru ventilaciju vanjskim zrakom, kao i ostale uslove preporučene za ugostiteljske objekte. Preporučuje se da zvanice sjede za stolovima i da za vrijeme proslave nema aktivnosti tokom kojih dolazi do bliskog kontakta, poput plesa, osim između članova istog kućanstva.

Preporučuje se osigurati fizički razmak od četiri metra između pjevača i muzičara od ostatka zvanica, kao i osigurati distancu između samih muzičara. Na proslavama se ne preporučuju pozdravi koji uključuju fizički kontakt, kao što su rukovanje, grljenje i ljubljenje.

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave