Subota, 22 Januara, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETU Brazilu preminuo ljekar volonter tokom testiranja Oksfordove vakcine protiv KOVID-19

U Brazilu preminuo ljekar volonter tokom testiranja Oksfordove vakcine protiv KOVID-19

U Brazilu je umro ljekar volonter koji je učestvovao u eksperimentima za vakcinu koju je razvio Univerzitet Oksford protiv nove vrste koronavirusa.

Brazilska zdravstvena regulatorna agencija navela je da je 28-godišnji volonter brazilskog porijekla, koji je učestvovao u Oksfordovim kliničkim testovima vakcine protiv koronavirusa, preminuo tokom testiranja.

Kandidat za vakcinu “ChAdOx1 nCoV-19”, čiju je dozvolu za proizvodnju kupila britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka, počeo se testirati na ljudima u Brazilu još krajem juna.

Anvisa je saopćila da uzrok smrti Feitosa, koji je preminuo 19. oktobra, još nije utvrđen, te da nastavljaju sa istraživanjima i eksperimentima kandidata za vakcinu “ChAdOx1 nCoV-19”.

Brazilski predsjednik izjavio je da neće kupiti kandidata za vakcinu nazvanog “CoronaVac”, koju je razvio Sinavoc Biotech.

Dan nakon što je ministar zdravlja objavio da će Brazil dobiti 46 miliona doza vakcine “CoronaVac”, Bolsonaro je rekao: “Nećemo kupovati kineske vakcine.”

U Brazilu sa 211 miliona stanovnika, koji je nakon SAD-a najviše pogođen epidemijom KOVID-19, preminulo je 154.837 ljudi, a zaraza je utvrđena kod 5.273.954 osobe.

BHRT

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments