Utorak, 7 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETVakcina protiv gripe u FBiH očekuje se sredinom novembra

Vakcina protiv gripe u FBiH očekuje se sredinom novembra

Epidemiološka situacija u FBiH je stabilna i u ovoj sedmici, u odnosu na prethodni, bilježi se pad sedmodnevne stope novooboljelih sa 51 na 100.000 na 40 na 100.000 stanovnika što svakako ukazuje i na nešto povoljniju epidemiološku sliku.

Doktorica Mia Blažević iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZFBIH) kazala je za Fenu i to da će se, međutim dolaskom hladnijeg vremena i sezone gripe, situacija svakako usložnjavati i predstavljati veliki izazov za svaki zdravstveni sistem pa tako i naš.

Vakcinacija protiv gripe preporučuje svim građanima, s posebnim naglaskom na ranjive skupine u koje spadaju zdravstveni radnici, osobe s hroničnim bolestima i stariji od 65 godina.  Prema njenim riječima, svake godine kantonalni zavodi nabavljaju 30.000 – 40.000 doza vakcina, shodno procjeni o potrebama na terenu, a ove godine ZZJZFBiH nabavlja dodatnih 10.000 za zdravstvene radnike zbog pogoršane epidemiološke situacije. 

– Vakcina je i ove godine četverovalentno, a očekuje se sredinom 11. mjeseca kad će odmah biti dostupno građanima – kazala je.

Vjeruje da će ove godine zainteresiranost stanovništva za vakcinaciju biti veća budući da je pojava SARS-CoV 2 virusa u svijetu podigla svijest o važnosti prevencije respiratornih bolesti, načinu prijenosa te potencijalno teškim i ozbiljnim posljedicama za zdravlje.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments