Vijeće sigurnosti UN-a danas o Kosovu

Vijeće sigurnosti UN-a danas će na sjedici u Njujorku razmatrati situaciju na Kosovu i izvještaj generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa (Guterres).

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić učestvovat će na video-sjednici Vijeća sigurnosti UN-a o radu UNMIK-a u 16 sati, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Srbije.

Dačić je ranije izjavio da je sjednica zakazana na osnovu dogovora Srbije sa Rusijom, koja predsjedava Vijećem sigurosti.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres u šestomjesečnom izvještaju koji će biti razmatran pozdravio je obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, poslije dužeg prekida, te pozvao dvije strane da pokažu fleksibilnost i kreativnost u naporima da prevaziđu razlike.

U izvještaju o radu UNMIK-a, Guteres je pozdravio predanost prištinskog rukovodstva borbi protiv pandemije, unapređenju dijaloga sa Beogradom i evropskim integracijama.

On je pozvao novu vladu Kosova da nastavi da jača vladavinu prava, da podržava procese odgovornosti za ozbiljna kršenja ljudskih prava i preduzima odlučne korake u borbi protiv korupcije i nekažnjavanja.

Vijesti

Bodovanje za upis u srednje škole: 3.900 maturanata osnovnih škola u TK danas polagalo eksternu maturu

Maturanti u osnovnim školama u Tuzlanskom kantonu danas su pristupili polaganju eksterne mature. Testiranje za koje su se spremali tokom zadnjeg polugodišta sadrži niz...

Čerkez: Ako epidemiološka situacija u FBiH ostane stabilna, moguće je daljnje popuštanje mjera

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez kazao je da se epidemiološka situacija u Federaciji BiH stabilizuje te je konstatirao da je u ovom trenutku...

U koliko sati će se klanjati bajram-namaz

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini obavijestila je javnost da će se bajram-namaz obaviti u četvrtak u 6:02 minute uz važeće epidemiološke mjere. Centralna svečanost...

Stay Connected

21,934FansLike
2,758FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave