91 sat nakon zemljotresa u Izmiru spašena djevojčica Ayda

Nakon snažnog zemljotresa koji je Izmir pogodio u petak, uslijedilo je 1120 podrhtavanja tla, od toga 43 su jača od četiri stepena. Akcije spašavanja i dalje traju u osam zgrada. ( Ömer Evren Atalay – Anadolu Agency )

U 91. satu akcija spašavanja nakon razornog zemljotresa u Izmiru spašena je trogodišnja djevojčica Ayda Gezgin, a o akciji spašavanja za Anadolu Agency (AA) govorio je njen spasilac Ibrahim Topal.

Topal, član spasilačkog tima organizacije IHH, je novinaru AA ispričao šta se dogodilo na terenu.

Dodao je kako su u trci s vremenom i da nastoje što prije doći do ljudi ispod ruševina.

“Ayda je bila u trokutu kojeg su činili frižider, mašina za suđe i ormari. Tokom predavanja prije zemljotresa građanima uvijek savjetujemo gdje se najbolje sakriti i kakve mjere poduzeti”, rekao je Topal.

Dodoa je kako su tokom noći osluškivali glasove.

“Od 3 do 4 sata smo stalno osluškivali. Zvali smo, ali glas nije dolazio. Najednom smo čuli glas. Pretpostavljamo da je zaspala i mislim da se ujutru probudila. Odgovorila je kad nas je čula. Radimo na pronalasku njene majke. Ne možemo ništa reći. Njen otac je stajao naspram mene. Nije gubio nadu. Kad je saznao došao je do ruševina, prije toga je čekao po strani”, rekao je Topal.

Kada je izvučena bila je s ocem.

“Bila je veoma lijepa. Kao da nije izašla ispod ruševina. Dobro je bila, svijetlog lica. Očiju poput maslina. Kao da nije izašla ispod ruševina nego nakon kupanja, ogrnuta peškirom. Ne pretjerujem. I kolege su svjedoci. Tako svijetlog lica, veoma lijepa. Za ne povjerovati, tako čistog lica”, rekao je Topal.

Dodao je kako se sve aktivnosti vode u koordinaciji s Upravom za vanredne situacije (AFAD).

“Kako vrijeme odmiče, nade je sve manje, ali uz koordinaciju AFAD-a uvijek se radi kao da će svakog trenutka neko živ biti izvučen. Inače bi ovdje oduzelo mnogo vremena da se otklone ruševine. Uz predanost i pedantnost AFAD-a ovakva čuda se dešavaju. Imamo nade. Njihove porodice su tu. Želim zahvaliti i stanovnicima Izmira”, rekao je Topal.

federalna.ba/AA

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave