Diego Maradona – Il Re di Napoli

Diego Armando Maradona, jedan od najvećih fudbalera svih vremena, preminuo je jučer u 61. godini. Svijet se oprašta od čovjeka koji je redefinisao moderni fudbal i zasluženo priskrbio epitet fudbalske ikone.

U karijeri prepunoj blistavih momenata, jedno se poglavlje izdvaja kao naročito fascinantno. Govorimo o posebnoj, neraskidivoj i nadnaravnoj vezi Diega Armanda Maradone sa jednim gradom u kojem slavni Argentinac ima status božanstva – Napuljem.

Iako je prijestolnica Kampanije trenutno “crvena zona” u kojoj je na snazi vanredno stanje, pandemija nije spriječila više od 50.000 stanovnika Napulja da na tužnu noć izađu na ulice i obilježe odlazak Diega Maradone, čovjeka koji je za Napolitance uvijek bio više od običnog fudbalera i koji je među tifozima Napolija proglašen kraljem – Il Re di Napoli.

Maradonin transfer iz Barcelone u Napoli iznenadio je cijeli fudbalski svijet, a naročito navijače “malog” kluba sa juga Italije koji do tada nije imao šampionske ambicije i svakako nije mogao parirati Juventusu ili milanskim velikanima Milanu i Interu. Za fanove Napolija, dolazak jednog od najboljih fudbalera na planeti u njihov grad značio je početak fudbalske renesanse i novog poglavlja u klupskoj istoriji. Do tada nedostižni “scudetto” u njihovim očima je postao realnost.

“Spasilac je stigao”, bili su novinski naslovi koji su nagovještavali povratak Napolija u italijansku fudbalsku elitu, baš u trenutku kada je italijanska Serie A grabila ka poziciji najjače i najatraktivnije fudbalske lige u Evropi.

Diego Maradona je u međuvremenu simultano odveo Argentinu do naslova svjetskog prvaka 1986. godine. Mundijal u Meksiku ustoličio je Maradonu kao najboljeg fudbalera na svijetu, a njegova dva gola protiv Engleske u četvrtfinalu – “Božija ruka” i “Gol stoljeća”, postaće najslavniji golovi decenije, uz onaj Van Bastenov na Evropskom prvenstvu 1988.

Maradona se u Napulj vratio kao svjetski prvak i neprikosnoveni vladar svjetskog fudbala. Ipak, najveći podvig u njegovoj karijeri tek je uslijedio naredne godine. U sezoni 1986/87, Napoli je osvojio prvu titulu prvaka Italije u klupskoj istoriji. Trijumf malog kluba sa juga došao je u jeku ekonomskih tenzija između sjevera i juga Italije. Magične trenutke u dresu Napolija Diego je krunisao trofejom pobjednika Kupa UEFA 1989. godine, kao i još jednom titulom prvaka Italije 1990. Ovaj podvig Maradoni je obezbijedio fudbalsku besmrtnost i status božanstva u Napulju.

Tokom boravka u Napulju, Maradona je uspostavio gotovo mitsku vezu sa stanovnicima ovog grada koji su u njemu prepoznali heroja i očinsku figuru. Družio se sa ljudima sa ulice i pomagao siromašnim porodicama. Grande Diego je za prosječnog Napolitanca postao simbol pobjede malih nad velikim, pobjede dobra nad zlom, glas pobune, idol i zaštitnik.

Danas kad prođete ulicama Napulja, nema ćoška u kojem nećete pronaći neki suvenir koji podsjeća na Diega Maradonu. Sva ova obilježja, poput čuvenog murala u Španskoj četvrti, sinoć su dobila drugu dimenziju. Postala su mjesto oplakivanja ali i slavljenja života jednog fudbalera, čovjeka i humaniste koji je zauvijek promijenio karakter njihovog grada.

BHRT

Vijesti

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

U aprilu izvršene 253 kontrole i otkriveno 56 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH u aprilu 2021. godine izvršili su 253 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Federacije BiH kojim su bili obuhvaćeni...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave