Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeNekategoriziranoInicijativa “Moja adresa: Srebrenica”: CIK je dužan produžiti rokove za propuste nastale...

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica”: CIK je dužan produžiti rokove za propuste nastale njihovom greškom!

Inicijativa “Moja adresa: Srebrenica” je ukazala da će se lokalni izbori u Bosni i Hercegovini održati za dva dana, a da uprkos nekoliko dobrih iskoraka Centralne izborne komisije, i dalje nisu riješeni problemi bh. građana koji će ove godine svoje glasačke listiće slati putem pošte.

“Cijenimo iskorak kojim je omogućeno slanje glasačkih listića na adrese konzulata i ambasada, posebno u slučajevima Kanade, Australije i Sjedinjenih Američkih Država, sa krajnjim rokom 15. novembra, zbog otežanog poštanskog saobraćaja. Međutim, ovo rješenje nije i dalje spriječilo situacije u kojima brojni naši registrovani glasači ne mogu ostvariti pristup svom biračkom pravu. Naime, imamo konkretne informacije da dio glasačkih listića još uvijek nije ni poslan iz Sarajeva. Navodimo samo jedan primjer, gospođa Vahdeta Musić, koja nam je odobrila da podijelimo njenu priču, boravi u Americi. Uredno se registrovala za glasanje putem pošte za Srebrenicu. Ovih dana je očekivala da joj stignu glasački listići, međutim nakon provjere utvrđeno je da su listići još uvijek u Sarajevu, to jest da još uvijek nisu poslati.  Pitanje je da li će uopće stići glasački listići u Ameriku. Ako stignu da li će osobe koje imaju pravo glasa na vrijeme glasati”, poručuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

“Za svaki propust koji se desi u ostvarivanju Ustavom zagarantovanog biračkog prava koje se osigurava svim građanima BiH koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH, bez obzira da li se nalaze u zemlji ili su privremeno u inostranstvu – u skladu sa važećom zakonskom regulativom, mora se ponuditi alternativa i rješenje institucije koja to pravo garantuje. U ovom slučaju, CIK mora produžiti rokove za dostavu glasačkih materijala, a uvažavajući učinjene propuste u dostavljanju glasačkih materijala”, dodaju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

“Brojne su lekcije ovih izbora koje upućuju da je potrebna znanta reforma načina glasanja građana Bosne i Hercegovine u inostranstvu. To se posebno odnosi na zabilježene malverzacije i prijave iz Srbije, pitanje rokova dostavljanja prijava, ali i potrebu ostavljanja dužeg perioda za registraciju i verfikaciju lica koja se prijavljuju za glasanje putem pošte. U proteklom periodu stajali smo na raspolaganju svima onima kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Pozivamo sve naše sugrađane sa pravom glasa da izađu masovno na izbore, ostvare pravo glasa, i svi zajedno vrate dostojanstvo Srebrenici. Srebrenica je adresa svih nas”, zaključuju iz inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments