Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIranski vrhovni vođa ismijao američke izbore

Iranski vrhovni vođa ismijao američke izbore

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je američke predsjedničke izbore predstavom u kojoj aktuelni predsjednik Donald Trump pokrenuo pravnu bitku čak i prije završetka prebrojavanja glasova.

“Kakva predstava! Jedan kaže da su ovo najnepravilniji izbori u istoriji SAD. A ko to kaže? Predsjednik koji je trenutno na toj funkciji. Njegov rival kaže da Trump namjerava da namjesti izbore. To su američki izbori i demokratija u SAD”, navodi se u poruci koja je noćas objavljena na Twitteru Hamneija.

Neprijatelji više od 40 godina, Islamska Republika i SAD su dva puta bile na ivici rata od juna 2019. godine zbog tenzija u Zalivu i zbog međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Povodom parlamentarnih izbora u Iranu, SAD su u februaru najavile suštinski simbolične sankcije grupi od pet iranskih zvaničnika nakon što je onemogućeno učešće hiljadama reformskih ili umjerenih kandidata na izborima.

Desetak dana prije izbora u SAD koji su održani 3. novembra, direktor američke obavještajne službe je optužio Iran za slanje mailova u cilju “zastrašivanja birača, podsticanja socijalnih nemira i nanošenja štete predsjedniku Trumpu”.

federalna.ba/Beta

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments