Iranski vrhovni vođa ismijao američke izbore

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei nazvao je američke predsjedničke izbore predstavom u kojoj aktuelni predsjednik Donald Trump pokrenuo pravnu bitku čak i prije završetka prebrojavanja glasova.

“Kakva predstava! Jedan kaže da su ovo najnepravilniji izbori u istoriji SAD. A ko to kaže? Predsjednik koji je trenutno na toj funkciji. Njegov rival kaže da Trump namjerava da namjesti izbore. To su američki izbori i demokratija u SAD”, navodi se u poruci koja je noćas objavljena na Twitteru Hamneija.

Neprijatelji više od 40 godina, Islamska Republika i SAD su dva puta bile na ivici rata od juna 2019. godine zbog tenzija u Zalivu i zbog međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Povodom parlamentarnih izbora u Iranu, SAD su u februaru najavile suštinski simbolične sankcije grupi od pet iranskih zvaničnika nakon što je onemogućeno učešće hiljadama reformskih ili umjerenih kandidata na izborima.

Desetak dana prije izbora u SAD koji su održani 3. novembra, direktor američke obavještajne službe je optužio Iran za slanje mailova u cilju “zastrašivanja birača, podsticanja socijalnih nemira i nanošenja štete predsjedniku Trumpu”.

federalna.ba/Beta

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave