Četvrtak, 21 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETIzbori u SAD: Smanjila se razlika u ključnim državama,Tramp optužuje za prevaru

Izbori u SAD: Smanjila se razlika u ključnim državama,Tramp optužuje za prevaru

Razlika među kandidatima na američkim predsjedničkim izborima u presudnim državama u petak ujutro dodatno se smanjila i Donald Trump i Joe Biden približili su se jedan drugome na manje od jedan posto u Pennsylvaniji, Georgiji, Sjevernoj Karolini, Nevadi i Arizoni.

U Pennsylvaniji, gdje vodi Trump s gotovo 18.000 glasova, 95 posto je prebrojanih glasova i razlika među kandidatima je 0,3 posto, prenosi Hina.

U Georgiji je razlika u korist Trumpa tek nešto više od 1.700 glasova uz 99 posto prebrojanih glasova i kandidati su izjednačeni u postotku te obojica imaju 49,4 posto glasova.

U Sjevernoj Karolini Trump vodi sa 76.700 glasova uz 94 posto prebrojanih glasova i ima 0,4 posto prednosti.

U Nevadi Biden vodi sa 11.500 glasova uz 84 posto prebrojanih glasova (0,9 posto razlike u odnosu na Trumpa) te u Arizoni s nešto više od 46.000 glasova odnosno 0,6 posto ispred Trumpa uz 90 posto prebrojanih glasova.

Tokom noći Američka poštanska služba, u skladu s nalozima lokalnih sudova, pretraživala je svoja skladišta u tim saveznim državama kako bi izdvojila sve dopisne glasove poslane zaključno s danom izbora i proslijedila ih izbornim komisijama.

Demokratski predsjednički kandidat Biden, prema procjenama američkih medija, vodi u broju elektorskih glasova pred sadašnjim predsjednikom Trumpom i ima između 253 i 264 elektora ovisno o procjeni pojedinog medija je li ‘osvojio’ Arizonu ili ne. Trump ima 214 elektorska glasa i u toj procjeni američki su mediji jedinstveni.

Za pobjedu na američkim izborima potrebno je osvojiti 270 elektora.

Kako se lagano povećava Bajdenovo vodstvo, Tramp optužuje da su izbori lažni.

“Niko nam neće oduzeti našu demokratiju. Ni sada niti ikada. Amerika je dogurala daleko, izborila mnogo bitki i previše pretrpjela da bi se to dogodilo”, napisao je Biden na Twitteru, reagujući na ovu Trampovu izjavu.

Američki predsjednik Donald Trump, suočen sve više s izbornim porazom kako odmiče brojanje glasova, u četvrtak je u Bijeloj kući pokrenuo nezabilježen napad na američki demokratski proces i bez ikakvih dokaza optužio demokrate, medije i financijere da mu kradu “glatko i uvjerljivo” osvojeni drugi mandat.

“Ako brojite samo legalne glasove, ja sam glatko pobijedio”, rekao je Trump okupljenim novinarima koji nisu imali priliku postavljati pitanja, prenosi Hina.

U do sada neviđenom napadu, optužio je svoje političke protivnike, demokrate, članove biračkih odbora, medije, financijaše i tehnologiju za krađu njegove pobjede.

Nižući optužbu za optužbom, ustvrdio je da su neki gradovi beznadno korumpirani i da su birački odbori dobili upute da kradu glasove i “broje one ilegalne”.

Okrivio je “velike medije, velik novac i veliku tehnologiju” da su se urotili s demokratima protiv njega.

Reuters javlja da su neke američke televizije, među kojima NBC i ABC, prestale prenositi predsjednikovu izjavu kad je krenuo s lažnim optužbama.

CNN je obraćanje emitirao u cijelosti, ali uz novinarski komentar na kraju: “Kakav tužan dan za Sjedinjene Američke Države, da predsjednik lažno optužuje narod da krade izbore”.

Prijem glasova u Nevadi do 10. novembra

Zvaničnici Nevade saopćili su da će rok za prijem glasačkih listića putem pošte biti produžen do 10. novembra.

U jednoj od ključnih država, koja bi mogla da odluči ko će biti novi predsjednik SAD-a, ostaje da se prebroji gotovo 200.000 glasačkih listića, od kojih je gotovo 90 posto iz okruga Clarke gdje se nalazi Las Vegas, prenosi Tanjug Fox News.

Vlasti te države donijele su takvu odluku iako su u srijedu najavljivale da će prihvatiti listiće koji stignu najkasnije do četvrtka.

Nevada je, zajedno sa Pennsylvanijom i Sjevernom Karolinom, dozvolila da se glasački listići prebrojavaju nakon izbornog dana.

Glasovi u Nevadi nose šest elektorskih glasova.

BHRT

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments