Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeBIZNISKAKO POSTUPITI U SLUČAJU POŽARA NA DIMNJAKU?

KAKO POSTUPITI U SLUČAJU POŽARA NA DIMNJAKU?

Dimnjak je prisutan na zgradama od vremena kada je čovjek počeo graditi nastambe, napustivši pećinu kao svoje mjesto obitavanja te se počeo služiti vatrom. Da se dim ne bi širio po prostorijama, trebalo ga je provesti kanalom u zrak izvan kuće. Iz ovoga je vidljiva njegova važna uloga u svakodnevnom životu.

Međutim, požari dimnjaka tj. čađe u dimnjaku vrlo su česti zbog neredovnog održavanja ili nepravilne izrade, zbog čega se više puta znaju zapaliti stropovi i krovovi na građevinskim objektima. Požari dimovodnih kanala, odnosno dimnjaka, danas se vode pod intervencijama nižeg rizika, odnosno manje zahtjevnih intervencija gdje se unaprijed raspoređuju manje snage, što uvijek nije u potpunosti tačno, i ne bi se tako smjelo odnositi prema ljudima.

Svi požari dimnjaka su izuzetno opasni, iako njihov intezitet i trajanje može varirati. Tijekom gorenja dimnjaka, unutrašnja temperatura može dostići i preko 100oC. Kao rezultat toga su masivna zračenja topline koja se eliminišu kroz dimnjak zidova, te postoji opasnost od prijenosa požara iz dimnjaka na konstrukcije ili zapaljivi materijal i opremu kuće. Plamenovi i iskre mogu skakati iz dimnjaka ili kroz pukotine u dimnjaku te zapaliti krov i ostale dijelove kuće.

Opasnost kod požara dimnjaka prijeti od nekoliko pojava:

 • Let iskri – Iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal što može prouzrokovati zapaljenje,
 • Zagrijavanje zidova – Dolazi do prijenosa toplote kroz zidove kojima je ozidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i sl.) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.
 • Prijenos požara na građevinske elemente zgrade – Kod nepravilno izvedenih dimnjaka, najčešće u starim objektima, često je moguće naići na grede koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ili međuspratnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice.
 • Pucanje dimnjaka – Uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađi u dimovodnom kanalu – i do 1000oC. Dolazi do pucanja zida kojim je ozidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.

Znakovi/pokazatelji da je došlo do požara na dimnjaku

Mnogo je pokazatelja i “alarma” da se nešto čudno dešava u dimnjaku, ili da se radi o požaru, a neki od njih su sljedeći:

 • Karakterističan zvuk koji dolazi iz dimnjaka poput glasnog huktanja,
 • Jako zagrijani zidovi kojima je ozidan dimovodni kanal.
 • Let iskri iz grla dimnjaka,
 • Karakterističan miris paleži.

Postupak gašenja požara

U slučaju da ste prilikom inspekcije dimnjaka, ili nekim od pokazatelja došli do zaključka da je zaista izbio požar u vašem dimnjaku, ovo su postupci zaštite od požara koje trebate provesti odmah kako bi ste spriječili dalje napredovanje vatre ili veću eventualnu štetu. A ti postupci su:

 • Nazovite najbližu profesionalnu vatrogasnu brigadu na broj 123,
 • Prigušite otvore za zrak na ložištu kako bi smanjili gorenje i postupno gasite peć (mjesto gdje ste naložili). Ne ulijevajte naglo vodu u peć jer bi moglo doći do naglog razvoja pare što može uzrokovati opekotine i dovesti do pucanja peći usljed nagle promjene temperature (zavisno o materijalu izrade).
 • Obavijestite porodicu ili komšije ako živite u zgradi o događaju kako bi spremno dočekali vatrogasce.

Napomene

Donosimo vam nekoliko napomena koje su jako bitne:

 • Ne smijete nikako ulijevati vodu u dimnjak – 1L vode stvara oko 1800 jedinica vodene pare što može prouzrokovati naglu ekspanziju (širenje požara) u dimnjaku, te tako može izazvati i pucanje samog dimnjaka,
 • Gašenje samog dimnjaka može se provesti pomoću nekoliko postupaka:
 • Ugušivanjem pomoću mokrih krpa. Svi otvori se moraju zatvoriti pomoću mokrih krpa. Dolazi do ugušivanja i smanjenja intenziteta požara nakon čega je potrebno čađ sastrugati pomoću čelične četke i kroz vratašca za čišćenje na dnu dimnjaka iznijeti iz objekta,
 • Vatrogasnim aparatom na bazi praha. Prah iz vatrogasnog aparata se ubacuje kroz najniži otvor i uzgon ga vuče prema gore. Loša osobina je što prah nema ohlađivajući efekat. Nakon prigušivanja požara potrebno je provesti isti postupak kao i kod gašenja pomoću mokrih krpa.

Kako da dimnjak ispravno vrši svoju funkciju

Kako bi dimnjak ispravno vršio svoju zadatu funkciju i ne bi predstavljao sigurnosnu prijetnju za svoje korisnike potrebno je držati se propisa:

 • Pravilno i redovno održavanje dimnjaka. Učestalost čišćenja zavisi od vrste goriva koje se upotrebljava, da li je to čvrsto gorivo (drva, ugalj) ili neko drugo sredstvo kao primjer lož ulje ili danas najzastupljenije pelet.

Kod upotrebe drva za loženje treba uzeti u obzir vrstu drva, njegovu vlažnost i druge faktore koji mogu utjecati na jače čađenje dimnjaka, naročito sadržaj smole u drvetu.

Kod korištenja peći na kruta goriva treba izbjegavati spaljivanje raznoraznog otpada, smolastih drva, lakiranih, premazanih, obojenih i natopljenih raznoraznim uljima ili otapalima. Osim što takva goriva uzrokuju jače onečišćenje, njihovim izgaranjem se oslobađaju razni toksični i štetni produkti izgaranja koji se usljed slabije propusnosti ili začepljenosti dimnjaka mogu vraćati u prostoriju.

U prostorijama gdje se upotrebljavaju peći preporučuje se povremena ventilacija prostora (otvaranje prozora) kako bi se izvršila izmjena zraka. Treba uzeti u obzir da se kisik u prostoriji troši na gorenje, kao i da se uvijek mali dio produkata izgaranja vraća u prostoriju.

 • U slučaju da je prilikom čišćenja ili kontrole dimnjaka uočeno njegovo oštećenje (puknuće, poroznost ili sl) potrebno je pristupiti sanaciji dimnjaka.

Svaki dimnjak mora imati vratašca za održavanje i čišćenje na vrhu dimovodnog kanala (potkrovlje ili ravni krov) i na dnu. Vratašca moraju biti od negorivih materijala (limena ili betonska). U prostorijama u kojima postoji opasnost od požara ugrađuju se dvostruka vratašca.

Priključak peći izvodi se šamotnom ili željeznom cijevi. Priključak ne smije ulaziti u presjek dimnjaka. Na vrh dimnjaka postavlja se kapa. Funkcija kape je zaštita dimnjaka od nepovoljnih struja vjetrova.

Ukoliko imate kakvih pitanja, ili imate potrebe za nekom od naših usluga možete nas kontaktirati na brojeve telefona: +387 35 770 375+387 63 039 103.

Vatrozaštita Živinice

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments