Ponedjeljak, 25 Oktobra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETKrizni štab FBiH: Skraćuje se period izolacije za lakše slučajeve

Krizni štab FBiH: Skraćuje se period izolacije za lakše slučajeve

Epidemiološka situacija je preozbiljna i posljednji je trenutak da zajedno pokušamo nešto učiniti kako bi se ublažio daljnji rast oboljelih od Covid-19, izjavio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Čerkez je na konferenciji za novinare povodom aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa, još jednom apelovao na građane da ostanu u svojim kućama i da ne izlaze vani bez prijeke potrebe.

Krizni štab je pozvao rukovodioce zdravstvenih ustanova da obustave tzv. hladni program i poručio da svi hitni slučajevi moraju dobiti medicinsku zaštitu.

“Mi nismo ukinuli zdravstvenu zaštitu i orjentisali se na covid. Niko ko treba stvarnu zdravstvenu zaštitu ne smije biti netretiran”, istakao je Čerkez.

Krizni štab je pozvao sve poslodavce da organizuju posao, tamo gdje je to moguće, online ili u grupama, u dvije smjene jer se veliki broj ljudi zarazi upravo na radnom mjestu.

Period trajanja izolacije za osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona bit će smanjen sa 14 na deset dana, ukoliko je riječ o blagim i srednje teškim slučajevima.

Aktuelni saziv Kriznog štaba Kantona Sarajevo obavljaće funkciju u punom kapacitetu, dok se ne imenuje novi štab. Odgovore o razrješenju, ipak, treba tražiti na nivou Kantona, rečeno na press konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments