Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETLjubljana: U neredima uhapšene četiri osobe, povrijeđeni policajci

Ljubljana: U neredima uhapšene četiri osobe, povrijeđeni policajci

Ljubljana, 05. novembar 2020: Više osoba povrijeđeno je u četvrtak u centru Ljubljane tokom sukoba između policije i demonstranata koji su protestovali protiv Vlade i epidemioloških mjera koronavirusa ( Aleš Beno – Anadolu Agency )

U sukobu demonstranata sa policijom u Ljubljani tokom neprijavljenih protesta protiv vladinih mjera povrijeđena su četvorica pripadnika specijalne policije, a uhapšena su četiri izgrednika, rekao je ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs.

Hojs je rekao da je u jučerašnjim protestima učestvovalo od 400 do 600 ljudi koje je nazvao “anarhistima”.

On je naveo da su među njima zapaženi i ekstremni pripadnici navijačkih grupa, te elementi “podzemlja”, a policiju su napadali fizički i granitnim kockama, pa je ona bila prisiljena upotrijebiti vodeni top i druga sredstva prisile.

“Policija je na mjestu događaja uhapsila tri osobe, a ima dosta snimljenog materijala”, naveo je Hojs i naglasio da očekuje da će biti procesuirani svi koji su napadali policiju i učestvovali na okupljanju zabranjenom u vrijeme epidemije i u danu kada je od Covida 19 umrlo 30 ljudi.

Neprijavljene proteste najavila je preko društvenih mreža grupa koja se nazvala “Anonimus Slovenija”, od čijeg djelovanja su se distancirale grupe koje već mjesecima petkom poslije podne u Ljubljani zahtijevaju ostavku vlade na tzv. “biciklističkim protestima”.

Hojs je naveo da su protesti i napadi na policiju bili “podstaknuti” i protestima koji se u slovenačkom glavnom gradu odvijaju već više mjeseci, da su ih motivisali i napadi na vladu preko njoj nesklonih medija i od lidera opozicionih stranaka koji se od takvih protesta ne distanciraju.

Prema izvještajima slovenačkih medija, do početka nereda došlo je nakon što je policija pokušala uhapsiti neke demonstrante koji su dobacivali pripadnicima policije ili ih vrijeđali, a kasnije su napadnute i neke novinarske ekipe koje su pratile događaj, a ranjeno je i više demonstranata, prenose mediji.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments