Petak, 3 Decembra, 2021
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETNa području Srebrenice otkrivena masovna grobnica

Na području Srebrenice otkrivena masovna grobnica

Masovna grobnica otkrivena je prilikom ekshumacije na lokalitetu Kragljivoda koji se nalazi na području općine Srebrenica.

Do sada su u ovoj grobnici uočena kompletna tijela najmanje tri žrtve, a prema saznanjima Instituta za nestale osobe BiH postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području. Uz žrtve pronađena je i odjeća i obuća.

Ekshumacija će se, ukoliko ne bude okončana danas, nastaviti i sutra.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

Po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas je započeo i proces reekshumacijana mezarju Ivijcina području Brčkog. Danas će se otvoriti 11 mezarja kako bi se ranije ukopanim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments