Nezvanično potvrđeni navodi: UPFBiH traži od vlada i kriznih štabova kantona da hitno riješe problem (ne)izdavanja rješenja o samoizolaciji

Nakon što je javno zatražilo provjeru navoda, Udruženju poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine nezvanično je iz kantonalnih inspekcija potvrđeno da u značajnom broju slučajeva kantonalni sanitarni inspektori nisu izdavali naloge za samoizolaciju osobama zaraženim koronavirusom ili onima koji su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, nego ih upućuju ih kod ljekara da otvore redovno bolovanje.
„Rečeno nam je da je uzrok tome nekoordiniran rad između kantonalnih zavoda za javno zdravstvo i kantonalnih inspekcija. Također, imamo informacije od naših članica da je ova pojava najprisutnija na području Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona“, kažu u UPFBiH.
Iz UPFBiH ovakvo postupanje sanitarnih inspektora smatraju neprihvatljivim jer kada sanitarni inspektor izda rješenje o samoizolaciji, teret odsustva radnika sa posla snosi država. A kada ljekar izda rješenje o bolovanju, teret plaćanja bolovanja plaća poslodavac.
„Pozivamo vlade i krizne štabove kantona u FBiH da što prije adekvatno reagiraju i riješe ovaj problem. Nije nam jasno kako će retroaktivno riješiti problem osoba koje nisu dobile rješenja o samoizolaciji, nego su bili upućeni na bolovanja, ali je to pitanje kojim se moraju pozabaviti što prije“, ističu u UPFBiH.
Kao poseban problem navode činjenicu da su se osobe kojima sanitarna inspekcija nije naložila samoizolaciju, nego su bili na običnom bolovanju, mogle neometano kretati i dolaziti u kontakt sa nezaraženim osobama. Tako da se i to mora uzeti u obzir kada se razmatra pogoršanje epidemiološke situacije i drastičan rast broja zaraženih osoba u cijeloj FBiH.
„Apelujemo da vlade i krizni štabovi kantona što prije poduzmu adekvatne mjere i riješe ovaj problem u cilju zaštite života i zdravlja radnika, ali i svih građana FBiH“, kažu u UPFBiH.

Vijesti

u TK interes za vakcinaciju ispod očekivanog

Do danas se za vakcinaciju na području Tuzlanskog kantona putem online platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/) prijavilo oko 10.000 osoba, što je znatno ispod očekivanog, rečeno je...

Prekidi u isporuci električne energije

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snadbijevanju električnom energijom: Dana 11.05.2021. godine (utorak) na području: 1.Grada Srebrenika u dijelu naselja Ćehaje u...

U Bosni i Hercegovini 101 novozaražena osoba, prijavljeno 28 smrtnih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovana 101 novozaražena osoba koronavirusom od 1.599 obrađenih testova, a prijavljeno je 28 preminulih koji...

Stay Connected

21,934FansLike
2,756FollowersFollow
17,700SubscribersSubscribe

Zadnje objave