Obilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i sigurnost”

Ove godine se obilježava 20 godina od usvajanja Rezolucije UN Vijeća sigurnosti (UNSCR) 1325 koja poziva na povećanje učešća, te puno uključenje i doprinos žena u sprečavanju i rješavanju sukoba i u izgradnji mira i sigurnosti.

Tematska online konferencija, koja će biti održana danas u 11.00 sati, jedan je od sadržaja kojim se obilježava ovaj jubilej.

Od usvajanja Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“, u BiH se provode aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti uloge i učešća žena u procesima rješavanja sukoba i izgradnje mira i sigurnosti.

Tim povodom, Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i UN Women BiH su pozvali ključne aktere da zabilježe ostvareni napredak i ponovo se obavežu na buduću ubrzanu provedbu UN Rezolucije 1325, te izgradnju i očuvanje mira i sigurnosti.

U uvodnom dijelu konferencije obratit će se ministri za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i odbrane BiH Sifet Podžić, šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, zamjenica šefa EU delegacije u BiH Ekaterina Dorodnova, šef Odjela za razvojnu saradnju, Ambasada Švedske u BiH Torgny Svenungsson, te UN rezidentna koordinatorica u BiH Ingrid Macdonald, najavljeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

BHRT

Vijesti

Dnevni bilten o broju zaraženih u TK

U posljednja 24 sata u Tuzlanskom kantonu evidentirana su 42 nova slučaja zaraze korona virusom, od testiranih 395 uzoraka. Najviše novozaraženih je u Lukavcu –...

U toku radovi na sanaciji velikog klizišta u Gornjim Hrgovima

Tokom 2014. godine područje Srebrenika pogođeno je velikom elementarnom nepogodom, tj. poplavama, dok je kao posljedica toga došlo i do stvaranja većeg broja klizišta....

WHO odobrila vakcinu Sinopharma

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je hitno odobrenje za vakcinu protiv Covida koju je napravila kineska kompanija Sinopharm. To je prvo cjepivo koje je razvila...

Stay Connected

21,934FansLike
2,754FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe

Zadnje objave