Četvrtak, 18 Augusta, 2022
Google search engine
HomeVIJESTIBIH I SVIJETObilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i sigurnost”

Obilježavanje 20 godina UN Rezolucije 1325 “Žene, mir i sigurnost”

Ove godine se obilježava 20 godina od usvajanja Rezolucije UN Vijeća sigurnosti (UNSCR) 1325 koja poziva na povećanje učešća, te puno uključenje i doprinos žena u sprečavanju i rješavanju sukoba i u izgradnji mira i sigurnosti.

Tematska online konferencija, koja će biti održana danas u 11.00 sati, jedan je od sadržaja kojim se obilježava ovaj jubilej.

Od usvajanja Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“, u BiH se provode aktivnosti na podizanju svijesti o važnosti uloge i učešća žena u procesima rješavanja sukoba i izgradnje mira i sigurnosti.

Tim povodom, Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Misija OSCE-a u BiH, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH i UN Women BiH su pozvali ključne aktere da zabilježe ostvareni napredak i ponovo se obavežu na buduću ubrzanu provedbu UN Rezolucije 1325, te izgradnju i očuvanje mira i sigurnosti.

U uvodnom dijelu konferencije obratit će se ministri za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić i odbrane BiH Sifet Podžić, šefica Misije OSCE u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, zamjenica šefa EU delegacije u BiH Ekaterina Dorodnova, šef Odjela za razvojnu saradnju, Ambasada Švedske u BiH Torgny Svenungsson, te UN rezidentna koordinatorica u BiH Ingrid Macdonald, najavljeno je iz Misije OSCE-a u BiH. 

BHRT

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments